• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Rosenie okien - prečo vzniká a ako zabrániť roseniu okien

  • 19:48 06.12.2017
  • Bratislava
Rosenie okien - prečo vzniká a ako zabrániť roseniu okien

Trápia vás zarosené okná vo vašom byte? Tu sú možné príčiny a najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť vlhkosti.

Okná zohrávajú vo vašom dome niekoľko dôležitých úloh. Okrem toho, že umožňujú prienik denného svetla do domu, pri správnom výbere dokážu znížiť vaše celoročné náklady na vykurovanie a klimatizáciu. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako riešiť zahmlievanie a rosenie na okenných tabuliach.
Existujú tri typy zarosených okien:

  1. Rosenie zvnútra, kedy sa vám vo vnútri domu na oknách zbiera vlhkosť
  2. Rosenie okien zvonka, pričom vo vnútri domu sú okná suché
  3. Rosenie medzi okennými tabuľami

Ako odstrániť rosenie okien z vnútra?

Prvý a najčastejší typ zahmlievania väčšinou spôsobuje vysoká vlhkosť vo vašom dome. Keď vlhký vzduch prichádza do styku so studeným sklom, vlhkosť kondenzuje na skle a vytvára kvapôčky vody. Svoju úlohu zohráva typ okna, relatívna vnútorná vlhkosť vzduchu a rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty.

Mnohé moderné domy sú postavené tak, aby boli relatívne vzduchotesné, aby sa zabránilo nadmernému unikaniu vzduchu na zníženie nákladov na vykurovanie a chladenie domácnosti. Avšak tesnejšie okná tiež znamenajú, že vodná para sa nedokáže tak ľahko dostať von, takže namiesto toho sa hromadí v dome a kondenzuje najčastejšie na okenných sklách v spodných rohoch okna.

Najčastejšie to vidíme v kúpeľniach a kuchyniach.

Vo všeobecnosti rosenie na oknách zvnútra domu nie je ničím, čoho by ste sa mali obávať. Najjednoduchším riešením je pravidelné vetranie, povytiahnutie roliet a žalúzií, prípadne odvlhčovač vzduchu. Odvlhčovače používajú ventilátor na nasávanie vzduchu cez 2 sady cievok naplnených chladivom, ktoré odvádzajú vlhkosť zo vzduchu a odkvapkávajú ju do nádrže.

Problém nastáva, keď začne voda kvapkať

Malá vlhkosť na oknách po sprchovaní alebo varení nie je veľkým problémom. Ak však pre kondenzáciu z vašich okien vo vnútri domu kvapká na okenné parapety a spôsobuje ich poškodenie, rozhodne musíte situáciu riešiť.

Aby ste zabránili kondenzácii, musíte zvýšiť teplotu povrchu okna, alebo znížiť relatívnu vlhkosť v miestnosti. Ak je kondenzácia na dvojitom okne a vonkajšia teplota je nad nulou, problémom je pravdepodobne vysoká vnútorná relatívna vlhkosť. Najlepším spôsobom riešenia kondenzácie na vysokokvalitných dvojitých oknách je zníženie vnútornej relatívnej vlhkosti na 40%. Na jej určenie vám poslúži vlhkomer.

Ak sa vaše okná rosia, mali by ste venovať veľkú pozornosť veciam vo vnútri vášho domova, ktoré zvyšujú vlhkosť - napríklad používanie zvlhčovačov, varenie vody, sprchovanie, čistenie podláh, akvárium, dokonca aj rastliny vytvárajú vlhkosť vo vašom dome. Pri pravidelnom vetraní by ste nemali mať problém zbaviť sa vlhkosti vo vnútri domu.

Tepelný most na sklách

Pri nových oknách sa pomerne často vyskytuje medzi sklami kovový pásik, ktorý vytvára na okne tepelný most a v tomto mieste najčastejšie dochádza ku kondenzácií. Aktuálne sa na trhu objavujú aj plastové náhrady týchto kovových prvkov a tie pomáhajú predchádzať vzniku tepelných mostov po okrajoch skla.

Riziko rosenia na sklách a rámoch okien je vyššie pri nižšej tepelnoizolačnej kvalite skiel a vyššej vlhkosti vnútorného vzduchu.

Ak ste okrem zahmlievania spozorovali aj pleseň, všímajte si stav vlhkosti vo vašom dome. Použite odvlhčovač a skontrolujte tesnenie okien.

Zdroj: Info.sk, TM, household-tips.thefuntimesguide.com, wefixfoggywindows.com, nachi.o
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.