• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Slovensko je rekordne zadĺžené, sekera závratne stúpa

  • 13:53 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko je rekordne zadĺžené, sekera závratne stúpa

Verejný dlh Slovenska atakuje hranicu 55 % hrubého domáceho produktu.

Podľa aktuálnej správy európskeho štatistického úradu Eurostat totiž v prvom kvartáli tohto roku stúpol na 54,9 % výkonu ekonomiky.

Za prvé tri mesiace tohto roka tak jeho pomer k hrubému domácemu produktu stúpol o 2,7 percentuálneho bodu. Medziročne bol verejný dlh krajiny vyšší až o 8,5 % hrubého domáceho produktu.

Slovensko tak stále patrí k štátom, ktoré majú v rámci Európskej únie relatívne nižšie dlhy a naďalej sa drží pod priemerným dlhom eurozóny aj Európskej únie ako celku.

Negatívnejšou správou je však tempo, akým slovenský verejný dlh v posledných mesiacoch stúpa. V medziročnom porovnaní totiž rástol verejný dlh na Slovensku v porovnaní k výkonu ekonomiky šiestym najrýchlejším tempom v rámci únie.

Rýchlejšie dlh rástol iba problémovým krajinám, ako sú Grécko, Írsko, Španielsko, Portugalsko a Cyprus.

Pomoc chudobným dlh nezaťažuje

Väčšinu verejného dlhu Slovenska tvorili vydané štátne cenné papiere, ktorých podiel na hrubom domácom produkte predstavoval 48,7 %. Ostatné pôžičky sa na verejnom dlhu krajiny podieľali objemom vyše 6 % výkonu ekonomiky.

Zahraničná pomoc, do ktorej sa Slovensko zapojilo v rámci boja proti dlhovej kríze v eurozóne, sa na výške dlhu podieľala 2,2 % hrubého domáceho produktu. V nominálnom vyjadrením verejný dlh Slovenska v sledovanom období predstavoval takmer 39,4 mld. eur.

Slovenská vláda pritom v aktuálnom Programe stability, ktorý zasielala na posúdenie do Bruselu, plánuje v tomto roku udržať verejný dlh pod hranicou 55 % vo výške 54,8 % hrubého domáceho produktu.

V ďalších rokoch by však mal dlh stúpnuť na vyše 56 % a znižovať by sa mal začať až v roku 2016, kedy sa očakáva na úrovni 55,9 % výkonu ekonomiky.

Spustí sa dlhová brzda

Hranica 55 % je pritom už treťou hranicou ústavnej dlhovej brzdy.

Jej prekročenie by znamenalo, že rezort financií by musel viazať 3 % výdavkov z rozpočtu, zablokovala by sa rezerva vlády a premiéra a zároveň by kabinet musel predložiť rozpočet bez medziročného rastu výdavkov.

Rovnako by si nemohli rast výdavkov v rozpočtoch naplánovať ani samosprávy. Už pri prekročení 53-percentnej hranice pritom kabinet musí na rokovanie parlamentu predložiť návrh opatrení, ktorými sa má dlh znížiť a zároveň sa zmrazia platy členov kabinetu.

Prvú 50-percentnú hranicu dlhovej brzdy pritom slovenský verejný dlh prekročil už v minulom roku. Vyplývala z toho povinnosť pre rezort financií predložiť do Národnej rady SR správu o tom, prečo dlh stúpol a čo vláda navrhuje na jeho zníženie.

Minister financií Peter Kažimír si túto povinnosť splnil listom zaslaným predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. Opozícia však žiadala širšiu diskusiu na túto tému a zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde jej však poslanci vládneho Smeru neodsúhlasili program. Opozícia však tvrdí, že mimoriadnu schôdzu k verejnému dlhu sa pokúsi zvolať opäť na jeseň.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.