• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Spievate si v sprche? Možno ste ani netušili, ako to prospieva vašej imunite

  • 15:55 03.12.2017
  • Svet
Spievate si v sprche? Možno ste ani netušili, ako to prospieva vašej imunite

Existuje veľa spôsobov, ako posilniť imunitu. Týchto 10 návykov posilní vašu imunitu takmer zadarmo a bez chémie, a pritom sú mimoriadne účinné.

V tomto ročnom období sa musíme obzvlášť snažiť posilňovať našu imunitu, aby ubránila naše telo pred baktériami a vírusmi. Možno ste však ešte nepočuli o tom, že pomáha aj keď sa smejete alebo si spievate.

10 trikov pre silnú imunitu

Toto je 10 účinných návykov, ktoré celkom prirodzene posilnia vašu imunitu. Navyše vás nestoja takmer nič.

Smejte sa

Hovorí sa, že smiech je ako liek, a naozaj na tom niečo je. Smiech totiž zvyšuje hladiny protilátok v krvi a tiež podporuje tvorbu tých druhov bielych krviniek, ktoré účinne bojujú s baktériami a vírusmi, pretože sú schopné ich pohlcovať a ničiť. Tam však jeho pozitívne účinky nekončia. Dokáže tiež pomôcť zvyšovať počet protilátok v hliene, ktorý chráni nos a dýchacie cesty, ktoré sú zároveň vstupnými bránami pre mnohé baktérie, informoval portál Rd. Okrem toho vám pomáha uvoľniť sa a zbavovať sa stresu. Keď to všetko sčítate, vychádza z toho, že smiech a dobrá nálada dokážu posilniť váš imunitný systém.

Spievajte si

Radi si občas zaspievate v sprche? Možno ste ani netušili, ako vám to pomáha. Ukázala to štúdia nemeckého speváckeho zboru, ktorá zistila, že spev aktivizuje slezinu, pomáha zvyšovať koncentráciu protilátok v krvi a posilňuje imunitu.

Všetko so všetkým súvisí, pretože práve slezina sa významne podieľa na celkovej imunite organizmu. Je však aj citlivá na stres, ktorý vám spev pomôže odbúravať. Potvrdzuje to aj výskum uverejnený v Science Daily. Ten tiež uvádza, že už hodina spevu v zbore má na telo a imunitu priaznivé účinky. Ak vás však spev v zbore neláka, zaspievajte si občas aspoň sami, hoci v sprche. Podľa portálu Steth News to znižuje úroveň stresového hormónu kortizolu v organizme, čo imunite prospieva. Pozitívne účinky má však aj počúvanie hudby.

Držte si odstup od cukru

Už 10 čajových lyžíc cukru narúša schopnosť bielych krviniek ničiť baktérie. Nikto si síce nedá priamo toľko lyžičiek cukru, veľmi šikovne je však zamaskovaný v rôznych potravinách či sladených nápojoch. Pre vašu imunitu bude najlepšie, ak obmedzíte množstvo cukru v strave a siahnete napríklad po prírodnom sladidle - stévii, ktorá dokonca imunitu posilňuje.

Potrebujete cesnak a cibuľu

Či už sú v polievkach alebo v iných jedlách, sú silným zdrojom prospešných látok, ktoré podporujú odolnosť voči infekciám. Ako ich spojenci pomôžu aj sladké zemiaky, mrkva či zázvor.

Hýbte sa

Čím pravidelnejšie cvičíte, tým lepšie. Váš imunitný systém na cvičenie reaguje tým, že tvorí viac krviniek, ktoré napádajú útočiace baktérie. Cvičenie však treba striedať aj s oddychom.

Dajte si mandle

Nechcete dať šancu vírusovým infekciám? Denne by ste mali zjesť asi 85 gramov neolúpaných mandlí. Potvrdili to talianski vedci, ktorí zistili, že práve v tomto stave mandle zlepšujú schopnosť bielych krviniek detekovať vírusy a pomáhajú brániť ich šíreniu v tele. Takto dáte zbohom aj obávaným oparom.

Siahnite po „dobrých” tukoch

Niektoré tuky sú potrebné pre budovanie buniek a tvorbu prostaglandínov, špeciálnych zlúčenín podobných hormónom, ktoré pomáhajú regulovať reakciu nášho imunitného systému na infekciu. Vyberajte si preto radšej nenasýtené rastlinné tuky, ktoré nájdete napríklad v avokáde či orechoch. Naopak vyhnúť sa treba tukom, ktoré sú pre imunitný systém skôr na škodu, a to sú tuky v priemyselne spracovaných potravinách. Označované bývajú za hydrogenované (trans) tuky.

Jedzte citrusy

Telo potrebuje vitamín C, ktorý nájdete v pomarančoch, grapefruitoch, citrónoch aj limetkách. Keďže si ho však nedokáže uchovávať, každý deň mu ho musíte dopĺňať.

Zaraďte do stravy ryby a huby

Sardinky, slede či makrely obsahujú proteín nevyhnutný pre tvorbu buniek, ktoré posilňujú imunitu a zabíjajú baktérie. Prospešné omega-3 mastné kyseliny nájdete aj v tuniakovi či lososovi. Riešením sú teda „tučné” ryby. Okrem nich však na imunitu priaznivo pôsobí aj čínska huba reishi, ktorá podporuje tvorbu užitočných T-lymfocytov.

Predchádzajte tomu, aby vám bola zima

V tomto musíme dať za pravdu všetkým rodičom, ktorí nás už od detstva vystríhali, aby sme sa teplo obliekali, nech neprechladneme. V teple držte najmä nohy, pretože chladné končatiny znižujú prívod bielych krviniek, ktoré bránia telo pred útočiacimi baktériami v prvej línii. Snažte sa teda predísť tomu, aby vám bola zima.

Zdroj: Info.sk, IB, rd.com, sciencedaily.com, stethnews.com, Foto: Shutterstock, Pixaba
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.