• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
23°Bratislava

Valášek: Vojny môžu byť v budúcnosti oveľa rýchlejšie a ničivejšie

  • 19:24 27.11.2017
  • Brusel/Bratislava
Valášek: Vojny môžu byť v budúcnosti oveľa rýchlejšie a ničivejšie

Uviedol to bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a v súčasnosti riaditeľ inštitútu Carnegie Europe Tomáš Valášek.

Vojny môžu byť vzhľadom na nové technológie v budúcnosti oveľa rýchlejšie a ničivejšie, uviedol bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a v súčasnosti riaditeľ inštitútu Carnegie Europe Tomáš Valášek. Je členom riadiaceho výboru Iniciatívy GLOBSEC pre adaptáciu NATO (GNAI), ktorý v pondelok v Bruseli predložil médiám správu o modernizácii Severoatlantickej aliancie a jej adaptácii na nové výzvy vo svete.

Bruselské stretnutie nadväzovalo na podujatie GLOBSEC 2017 z mája tohto roku v Bratislave, ktoré predostrelo iniciatívy zamerané na budúcnosť Aliancie, respektíve výzvy, ktorým by toto obranné zoskupenie malo čeliť v nadchádzajúcich rokoch.

Podľa Valášeka je úlohou Aliancie dokončiť procesy rozbehnuté v roku 2014 - to je adaptácia nielen na novú hrozbu na východe, ale aj na novú hrozbu z juhu. Pripomenul, že v tom roku nerezonovala len Ukrajina, ale Islamský štát dobyl sýrsku Rakku, iracký Mósul a prvý raz sa objavil aj ako hrozba pre Európanov vo forme bojovníkov vracajúcich sa z bojiska, ktorí spáchali útoky v Paríži, Berlíne a inde.

Bohužiaľ, žiadny trvalý mier nevypukol a treba sa pripraviť aj na možnosť konfliktu. Tým spúšťačom bola anexia Krymu a agresia voči východnej Ukrajine,“ uviedol v rozhovore pre TASR Valášek s tým, že v NATO sú dva rôzne názory. Niektoré krajiny tvrdia, že to, čo sa deje na východe, má NATO už viac-menej pod kontrolou a teraz sa treba sústrediť na hrozby z juhu.

Podľa bývalého slovenského veľvyslanca pri NATO sa však adaptácia na situáciu na východe zďaleka ešte neskončila. Uviedol, že treba si dobre premyslieť, ako prehĺbiť možnosti posilnenia či prevezenia jednotiek a techniky z USA či Kanady do Európy v čase krízy. Pripomenul aj nové výzvy do nasledujúcich rokov ohľadne nových technológií a umelej inteligencie - čo to bude pre Alianciu znamenať, keď sa takéto technológie dostanú do zbraňových arzenálov.

Už teraz sa vyvíjajú technológie, ktoré dosť zásadným spôsobom zmenia, ako budú vyzerať konflikty a vojny v budúcnosti. Budú zrejme oveľa viac automatizované, budú sa oveľa viac spoliehať na algoritmy a na samostatne fungujúce drony a oveľa menej na ľudí. Vojny môžu byť oveľa rýchlejšie a ničivejšie,“ dodal Valášek, podľa ktorého si krajiny začínajú uvedomovať, že tento svet nie je ani zďaleka taký pokojný a mierumilovný, a výdavky na obranu, medziiným aj na Slovensku, začali od roku 2014 narastať.

Na potrebu investovania do nových technológií upozornil v Bruseli aj prezident medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC a zároveň jeden z jej zakladateľov Róbert Vass. „Jedno z našich konkrétnych odporúčaní sa týka umelej inteligencie, pretože si myslíme, že pokiaľ nepodchytíme investície, ktoré idú do umelej inteligencie, tak iné štáty nás môžu predbehnúť,“ povedal pre TASR. Pripomenul, že v súčasnosti ide najviac investícií súvisiacich s obranou a bezpečnosťou do umelej inteligencie v Spojených štátoch a hneď za nimi je Rusko a Čína. „Myslím si, že tu by mala Severoatlantická aliancia zabrať,“ konštatoval.

Mnohé západoeurópske krajiny sa podľa Vassa tešia, že nové myšlienky prichádzajú zo strednej Európy a zo Slovenska. Uviedol, že je to prvý raz, keď takúto veľkú transatlantickú štúdiu dáva dokopy stredoeurópsky think-tank, ktorý dokázal združiť pod svojou značkou naozaj významných ľudí.

Keby sme skombinovali skúsenosti, ktoré tá naša riadiaca komisia má, tak je to viac ako 300 rokov naozaj špičkových skúseností z rôznych oblastí obrany a bezpečnosti a NATO,“ dodal s tým, že značku GLOBSEC rešpektujú nielen v strednej Európe, ale aj v centrále NATO, v USA a v jednotlivých členských krajinách.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.