Prispôsobte jedálniček svojmu veku: Týchto rád by sa mala držať každá žena

Podľa toho, aký máte vek, vám odborníci odporúčajú zaradiť do jedálnička určité potraviny. Je to dobré pre vaše telo.
V každom veku potrebuje naše telo určité živiny. Niečo iné však potrebujú dvadsiatničky, ako zrelé ženy. Odborníci na zdravú výživu spísali, aké potraviny by mali ženy jesť podľa svojho veku. Inšpirujte sa ich radami, vaše zdravie sa vám za to poďakuje.
20+: Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je bohaté na železo, ktoré je pre telo veľmi dôležité, a to obzvlášť v reprodukčnom období života ženy. Kvôli menštruačnému cyklu ho každý mesiac veľa ženy stratia. Jeho spotreba teda môže byť v období menštruácie, ale aj dojčenia dokonca dvojnásobná či vyššia, uvádza portál Pluska. Železo je preto potrebné pravidelne dopĺňať správnou stravou, inak bude telu chýbať.
Sú však aj ďalšie potraviny, v ktorých železo nájdete. Podľa portálu Eating Well je to tiež špenát, či fazuľa. Aby telo lepšie vstrebávalo železo, môžete tento proces podporiť konzumáciou potravín bohatých na vitamín C, ako sú napríklad pomaranče či jablká.
30+: Fazuľa
Vo fazuli je hojné množstvo kyseliny listovej. Tá je dôležitá pre ženy pred tehotenstvom, ako aj počas neho, pretože pomáha zabrániť poškodeniu novorodenca pri pôrode. Pre budúce matky je dôležitá aj preto, že pomáha tvoriť nové a zdravé bunky.
Kyselinu listovú však nájdete aj v špenáte a inej zelenej listovej zelenine, či v citrusových plodoch. V tomto veku sa odporúčajú aj potraviny, ako chlieb, cestoviny, cereálie či ryža.
40+: Celozrnné potraviny
Tie vám pomôžu v boji proti problémom, ktoré u vás s príchodom 40-tky môžu nastať. S vysokým krvným tlakom a pomalším metabolizmom. Keď nahradíte biely chlieb či pečivo a ryžu za celozrnné výrobky, získate viac vlákniny. Ak nechcete priberať na váhe, toto je cesta, pretože tieto potraviny podporia chudnutie. S celozrnnými potravinami navyše telo získa aj potrebný draslík, ktorý pomáha udržiavať optimálny krvný tlak.
Vlákniny získate aj zo ovocia a zeleniny. Obohaťte svoju stravu o paradajky, uhorky, špenát, pomaranče, jahody či hrozienka.
50+: Nízkotučné jogurty
Sú skvelým zdrojom vápnika a po 50-tke je čoraz dôležitejšie si ho dopĺňať kvôli zdravému stavu vašich kostí. Už po 30-tke sa totiž bunky, ktoré tvoria kosti, stávajú menej aktívnymi.
Vápnik však môžete získať aj inak. Do jedálnička zaraďte mlieko, syry, ale aj kel , špenát či tofu.
Všimli ste si, čo majú všetky tieto vekové kategórie spoločné? V každom veku odborníci radia ženám konzumovať špenát, ktorý dokáže telu doplniť v každom veku niečo z toho, čo potrebuje.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.