Vedci prezradili, ktorá vec najúčinnejšie spomaľuje starnutie. Nájdete ju všade naokolo

Jediná zložka v potrave sa dokáže výrazne podpísať pod váš mladícky vzhľad. Neváhajte, a doprajte si ju aj dnes.
Penyslvánska univerzita sa stala dejiskom výskumu, ktorý zisťoval, akú potravinu by sme mali častejšie zaraďovať do jedálnička, aby nám zabezpečila mladistvejší vzhľad. V článku publikovanom na stránke univerzity sa vedci zdôverili s tým, že naším Kameňom mudrcov by v tomto prípade mohli byť huby.
Pomôžu potlačiť aj ochorenia súvisiace so starnutím
Vedecký výskum dokázal, že práve huby obsahujú vysoké množstvo antioxidantov egrothioneínu a glutatiónu. Tieto dve látky pomáhajú neutralizovať negatívny dopad oxidačného stresu na zdravie buniek.
„Už dlhý čas vieme o teórii, podľa ktorej oxidácia jedla v organizme, vďaka ktorej sa tvorí energia, zároveň vytvára určité množstvo pomerne toxických voľných radikálov,“ uvádza jeden z autorov štúdie, profesor Robert Beelman.
„Telo disponuje mechanizmom, ktorý dokáže odstrániť väčšinu voľných radikálov vrátane egrothioneínu a glutatiónu. Veľkému množstvu z nich sa aj napriek tomu podarí spôsobiť poškodenie, ktoré môže v konečnom dôsledku prispieť k rozvoju ochorenia súvisiaceho so starnutím, ako napríklad rakovina, ischemická choroba srdca alebo Alzheimerova choroba.“
Doprajte si každý deň
Množstvo antioxidantov sa výrazne odlišuje v závislosti od druhu huby. Najväčší podiel egrothioneínu a glutatiónu sa vyskytuje v bielych hríboch, no nič nepokazíte napríklad ani šampiňónmi.
Tepelná úprava húb podľa odborníkov nijako neovplyvňuje ich zloženie. Beelman uvádza: „Egrothioneíny sú veľmi stabilné.“
Podľa hlavného autora štúdie si môžeme brať príklad z ostatných krajín, kde sa spomínané antioxidanty konzumujú vo veľkom – napríklad Francúzsko alebo Taliansko, v ktorých sa neurodegeneratívne ochorenia vyskytujú len zriedkavo.
„Zatiaľ nevieme, či to je náhoda alebo príčina, ale určite je nutné bližšie sa pozrieť na stravovanie jednotlivých krajín. Rozdiel medzi zdravím a chorobou totiž môže predstavovať len 5 šampiňónov denne.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.