• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Beňová a Žitňanská: Sexuálne obťažovanie na pracoviskách je neprípustné

  • 20:32 25.10.2017
  • Štrasburg
Beňová a Žitňanská: Sexuálne obťažovanie na pracoviskách je neprípustné

Sexuálne obťažovanie na pracovisku je citlivá téma, nemalo by k nemu dochádzať a jeho páchatelia musia byť potrestaní. Zhodli sa na tom eurosposlankyne Monika Beňová (Smer-SD) a Jana Žitňanská (Nova) po stredajšej rozprave Európskeho parlamentu (EP) k tejto téme.

Vedenie europarlamentu berie správy o sexuálnom obťažovaní, ku ktorému malo dôjsť v priestoroch tejto inštitúcie a o ktorom informovali viaceré európske médiá, veľmi vážne a vyvíja iniciatívy na riešenie tohto javu. V pléne EP to uviedol jeho predseda Antonio Tajani. Spresnil, že europarlament má poradný výbor poslancov, ktorí sa zaoberajú sťažnosťami na všetky formy obťažovania medzi asistentmi a členmi EP. Doteraz výbor neriešil sťažnosti na sexuálne obťažovanie.

Monika Beňová zo skupiny socialistov a demokratov (S&D), ktorá je členkou Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci priznala, že sa väčšina obetí bojí oznámiť prípady obťažovania zo strany nadriadených alebo kolegov na pracovisku zo strachu, že prídu o svoje pracovné miesto. Upozornila, že celkovo sa spoločnosť k tejto téme stavia negatívne, o čom môžu hovoriť aj ženské obete domáceho násilia, ktoré policajti neraz pošlú domov, nech si spory vyriešia s manželom.

Je to ďalšia z aktivít Európskeho parlamentu, kde chceme upozorniť na to, že k týmto aktivitám dochádza. Chceme členské štáty vyzvať, aby prijali príslušnú legislatívu, ktorá by chránila oznamovateľky takéhoto zaobchádzania na pracovisku,“ uviedla Beňová.

Spresnila, že v rámci pracovnoprávnych vzťahov je to vec vnútroštátnej legislatívy členských krajín. Ak by sa však jednalo o agendu na úrovni trestného práva, tak EP by - v súčinnosti s Európskou komisiou a Radou - mohol prijať nejaké legislatívne opatrenie záväzné pre všetky krajiny Únie.

Je smutné, že je podozrenie že aj v inštitúciách EÚ k tomuto dochádza. Našou úlohou je byť akousi výkladnou skriňou, aby sme vysielali pozitívne informácie do spoločnosti a aby ľudia videli, že to, ako sa správame v Európskom parlamente, je korektné,“ odkázala na články médií o sexuálnom obťažovaní v EP. Dodala, že ak k tomu došlo, treba vyvodiť dôsledky, pomenovať vinných poslancov a aj ich potrestať. K samotnému trestu by však museli prikročiť členské štáty z ktorých poslanci pochádzajú, lebo europarlament môže vyšetrovať a postihovať svojich členov len krátením financií a pracovných výhod. „To ale nie je dostatočný trest za sexuálne obťažovanie podriadenej,“ skonštatovala Beňová.

Europoslankyňa Žitňanská z Výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť, ktorá je členkou frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) pripomenula, že k sexuálnemu obťažovaniu dochádza na mnohých pracoviskách. Pozná prípady aj zo svojho predošlého pôsobenia v Národnej rade SR a v slovenských médiách.

Ten ľad je veľmi tenký - rozpoznať kedy už ide o obťažovanie a kedy ide o prejav nejakej pozornosti či kompliment,“ upozornila. Podľa nej každý muž a žena by na pracovisku mali rešpektovať jeden druhého. „Pri viditeľnom sexuálnom obťažovaní, či už verbálnom alebo fyzickom, by sa žena nemala báť povedať, že to je za hranicou prípustného a ak to druhá strana nerešpektuje, tak vec treba riešiť,“ dodala.

Žitňanská upozornila, že takéto situácie sú pre ženy na pracovisku zahanbujúce, majú obavy o svoje pracovné miesta, aj preto spoločnosť nesmie nechať obete takéhoto správania napospas ich trápeniu, podržať ich, podporovať a umožniť zverejnenie takýchto prípadov. Jeden z návrhov, ktoré odzneli v pléne EP, podľa nej vyzýva na finančný postih páchateľov v prospech obetí. Možno by to mnohých odradilo od hlúpych poznámok či nemiestnych návrhov na adresu žien, myslí si Žitňanská.

V širšom meradle treba podľa nej bojovať proti týmto praktikám slušnou výchovou v školách a v rodinách, aby boli deti vedené k rešpektu voči druhému pohlaviu. Podľa Žitňanskej je namieste zamyslieť sa aj nad tým, že neraz je žena vykresľovaná v reklame ako „tovar“, čo môže niektorých mužov zvádzať k tomu, aby sa k ženám správali ľahkovážne.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

DNES - 11:51Zahraničné

Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent.

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

DNES - 8:11Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ.