• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

6 desivých vecí, ktoré sa môžu stať vášmu telu počas spánku

  • 18:47 24.10.2017
  • Bratislava
6 desivých vecí, ktoré sa môžu stať vášmu telu počas spánku

Kým pre väčšinu ľudí je spánok príjemná činnosť, v niektorých prípadoch sa tento stav môže zmeniť na nebezpečnú situáciu.

Mnohí z nás sa cez deň nemôžu dočkať, kedy konečne vlezú do postele a pospia si. Po dlhom dni v práci nie je lepší pocit, ako ležanie v útulnej posteli. Pre väčšinu ľudí je to príjemný zážitok, no niektorí ľudia sa tohto stavu obávajú. Pre ľudí s nespavosťou a inými poruchami spánku môže byť pobyt v posteli skutočne stresujúcim zážitkom.

Väčšina z nás už počula o námesačnosti, či syndróme nepokojných nôh, ale existujú menej známe stavy, ktoré sa môžu vyskytnúť počas spánku, ako je porucha REM spánku a spánková paralýza. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o niektorých z najdesivejších vecí, ktoré sa môžu stať vášmu telu, kým spíte.

Spánková paralýza

Spánkovú paralýzu charakterizuje neschopnosť hýbať sa alebo hovoriť počas zaspávania alebo prebudenia. Tento stav je našťastie len dočasný.

Príznaky zahŕňajú:

  • neschopnosť pohybu
  • pocit tlaku alebo dokonca drvenia na hrudi
  • halucinácie, pri ktorých sa vám zdá, že pri vás stojí ďalšia osoba

K spánkovej paralýze dochádza, keď sa pri bdení objavia príznaky REM spánku, ktorý charakterizuje rýchly pohyb očí. Počas REM spánku je váš mozog mimoriadne aktívny a v tejto fáze sa vám sníva. Vaše telo je počas tohto obdobia mozgom dočasne paralyzované, pravdepodobne preto, aby ste nevystúpili zo sna.

Prevencia zahŕňa zabezpečenie dobrého spánku, pretože tento stav je spájaný so spánkovou depriváciou. Ďalšie veci, ktoré je potrebné zvážiť, sú rodinná anamnéza spánkovej paralýzy a spánok na chrbte, ktorý je tiež spojený s týmto stavom.

Spánkové apnoe (obštrukcia)

Obštrukčné spánkové apnoe (OSA) sa vyskytuje vtedy, keď dôjde k obštrukcii (zúženie/zanesenie/upchatie vrchných dýchacích ciest) alebo k nesprávnemu fungovaniu dýchacieho svalstva, čo dočasne preruší dýchanie.

Pacienti s týmto syndrómom sa často zobúdzajú a zvyknú chrápať. Častejšie sa vyskytuje u mužov a ľudí s nadváhou, rovnako ako u fajčiarov, ťažkých pijanov a niektorých menopauzálnych žien. Tento stav sa môže liečiť pomocou zariadenia na udržanie prísunu vzduchu a tiež zmien životného štýlu, ako je cvičenie, spanie na boku a zníženie príjmu alkoholu.

Námesačnosť

K tomu stavu dochádza počas obdobia hlbokého spánku, niekoľko hodín po tom, čo človek zaspí. Myšlienka, že námesačného človeka nesmieme budiť, je zavádzajúca. Lekári odporúčajú námesačného človeka jemne prebudiť a doviesť späť do postele, čo mu zabráni v opätovnom kráčaní. Nikdy sa však nesnažte námesačného človeka náhle prebudiť. Nekričte a nesnažte sa osobu fyzicky zadržať, ak nie je v nebezpečenstve, pretože môže reagovať agresívne.

Napriek tomu, že námesačnosť sa môže objaviť v každom veku, bežnejšia je u detí a predpokladá sa, že u približne 20% detí najmenej jedenkrát pred pubertou dôjde k námesačnosti.

Spánkový orgazmus

Tento fenomén je desivý iba v prípade, že sa vám stane v nevhodnej chvíli. Takzvané “mokré sny" si najčastejšie spájame s mužmi, ale aj ženy sú schopné dosiahnuť orgazmus počas spánku. Sexuologička Madeleine Castellanos povedala pre Splinter:

"Počas REM spánku môže dôjsť k zvýšeniu prietok krvi do erektilného tkaniva - u žien je to celá oblasť klitorisu. Váš mozog rozpozná, že máte v týchto tkanivách väčší prietok krvi a to môže viesť k sexuálnemu vzrušeniu."

Pocit padania v spánku

Počas spánku sa môže tiež dostaviť náhly pocit, že padáte, aj keď v skutočnosti pokojne ležíte posteli. Môžu nás prebudiť jednoduché myknutia nôh, pretože máme pocit, že sme na okraji a padáme. Toto trhanie v spánku je veľmi časté a objavuje sa u 60-70% ľudí. Medzi príčiny patrí:

  • Vysoký príjem kofeínu alebo iných stimulantov
  • Predchádzajúca intenzívna fyzická práca alebo cvičenie
  • Emocionálny stres

Sú normálnou súčasťou spánku, ale ak váš spánok narúšajú, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

Vypnutie zmyslov

Štúdia Brownovej univerzity z roku 2004 zistila, že počas spánku sa váš čuch vypne. V štúdii sa vedci pokúsili zobudiť ľudí pomocou určitých pachov, vrátane dymu z ohňa. Výskumníci zistili, že pri požiari sa budete musieť spoliehať na iné zmysly, aby vás upozornili na to, že vo vašom okolí horí.

Poznáte niekoho, kto má tieto desivé problémy so spánkom? Niekto vo vašej rodine môže mať jednu z týchto porúch a ani o tom nevie. Zdieľajte článok medzi svojimi priateľmi a blízkymi.

Zdroj: Info.sk, TM, littlethings.com, sciencedaily.com, nhs.uk, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.