• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
22°Bratislava

Rádium, cigarety alebo kanibalizmus - aj týmito spôsobmi sa ľudia niekedy liečili

  • 21:13 22.10.2017
  • Svet
Rádium, cigarety alebo kanibalizmus - aj týmito spôsobmi sa ľudia niekedy liečili

Honba za zdravím je prirodzenou odpoveďou človeka na chorobu. Dejiny zdravotníctva viac ako čokoľvek iné potvrdzujú príslovie dvakrát meraj, a raz strihaj.

Z histórie poznáme niekoľko prinajmenšom zvláštnych medicínskych príkladov, ktoré sa úspešne aplikujú dodnes: prikladanie rozžhavených drôtov na hruď síce nevyliečilo zlomené srdcia, no išlo o významného predchodcu dnešných elektrických chirurgických nástrojov.

Aj jedovatý arzén si už všeličím prešiel – lekári minulosti sa mylne domnievali, že tento jed dokáže pomôcť v boji proti syfilisu a kožným ochoreniam, no v súčasnosti našiel svoje uplatnenie pri liečení akútnej promyelocytickej leukémie.

Obzvlášť ženy to v minulosti nemali ľahké. V staroveku sa verilo, že skonzumovaním stvrdnutej stolice divých svíň si pacientka pomôže k plynulejšiemu pôrodu. Povera zo stredovekého Talianska nám zas rozpráva o tom, ako si ženy na prikladali na prsia lasičie semenníky, ktoré v tom čase slúžili ako antikoncepcia.

Ani dnes si nemôžeme dovoliť povedať, že sa na svete nenájdu zavádzajúce liečivá. „Pri hľadaní jednoduchých a dostupných liečiv musíme byť zvlášť opatrní,“ uviedla doktorka Lýdia Kangová pre magazín Time. „Vo všeobecnosti veci nie sú jednoduché, a preto by sme mali byť podozrievaví.“

Kangová je spolu s Nateom Pedersenom autorkou knihy s názvom Šarlatánstvo: Stručné dejiny najhorších spôsobov, ako všetko vyliečiť. Pre Time uiedla ďalšie tri z nezvyčajných lekárskych odporúčaní, o ktorých je dnes známe, že sú škodlivé.

Tabak

Keď v roku 1665 vo vypukol Veľký londýnsky mor, už deti v škole sa učili, že fajčenie cigariet ich môže ochrániť pred nákazou.

V osemnástom storočí sa u lekára preventívne vykonávali klystýry z tabakováho dymu. Tento druh liečby bol obzvlášť podporovaný zo strany Inštitúcie pre poskytovanie okamžitej úľavy pre ľudí zjavne usmrtených utopením. Jej členovia vytiahli obeť z Temže, vyzliekli ju a vykonali jej klystýr. Keď sa poruke nenašiel žiadny vak, záchranári boli nútení vykonať resuscitáciu z úst do análneho otvoru.

Cigarety sa začali považovať za zdraviu škodlivé v roku 1964.

Kanibalizmus

Tento myšlienkový smer sa pravdepodobne inšpiroval frázou „si to, čo ješ“.

Starovekí Rimania prahli po krvi zavraždeného gladiátora, ktorá im mala dodať silu a životaschopnosť, no cudzia krv sa tiež považovala za liek na epilepsiu. Angličan Edward Browne sa v 17. storočí zúčastnil nejednej popravy. Svoje pozorovania z týchto udalostí si starostlivo zaznamenával, a vďaka nim dnes vieme, že akonáhle trestancova hlava dopadla na zem, zopár divákov sa rozbehlo k mŕtvemu telu, aby sa napili jeho krvi.

Na začiatku sedemnásteho storočia dokonca existoval lekár, ktorý tvrdil, že konzumácia telesných pozostatkov z mŕtvol 24-ročných žien s hrdzavými vlasmi dokáže pomôcť v boji s radom ochorení. Jeho pacienti si časti tela miešali vo víne, aloe a myrhovníku.

Dnes by sa nám tieto skutky zdali bizarné a nechutné, no užívanie častí cudzích tiel sa po storočiach ustálilo vďaka darcovstvu a transplantácii orgánov.

Rádium

Ľudia, ktorí v minulom storočí navštívili české kúpele v Jáchymove, sa hneď pri vstupe nadýchli rádioaktívneho vzduchu, ktorý prúdil v predsieni. Zdrojom radiácie bol horúci prameň vyžarujúci rádium. Pacienti sa zúčastňovali liečebných kúr, pri ktorých sa kúpali v rádiovej vode a priamo cez trubice vdychovali jej výpary.

Niekoľko historických štúdií poukazovalo na to, že rádium, ktoré sa dostane do blízkosti nádoru, ho dokáže zmenšiť – aj vďaka takýmto domnienkam sa mestečko stalo vyhľadávaným kúpeľným rezortom.

Dnes už vieme, že priamy kontakt s rádiom dokáže vyvolať rakovinu pľúc. Rádium a jeho izotopy sa však aj napriek tomu dodnes používajú pri liečbe onkologických ochorení formou ožarovania.

Zdroj: Info.sk, DP, time.com cancer.org, trauma.org, epa.gov, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.