• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Známy reper sa pokúsi dokázať, že Zem je plochá pomocou vlastného satelitu

  • 21:34 28.09.2017
  • USA
Známy reper sa pokúsi dokázať, že Zem je plochá pomocou vlastného satelitu

Reper, ktorý verí najnovšiemu myšlienkovému trendu, podľa ktorého je Zem plochá, sa pokúsi túto hypotézu dokázať vyslaním vlastného satelitu do vesmíru.

Bobby Ray Simmons ml., známy pod pseudonymom B.o.B, je reper z amerického štátu Georgia, ktorý nie je známy len svojou hudbou, ale v poslednej dobe aj tým, že sa na Twitteri zaplietol do sporu s fyzikom Neilom deGrasse Tysonom o plochosti planéty Zem.

Reper je členom Flat Earth Society (Spoločnosť plochej Zeme), no okrem toho verí aj iným populárnym konšpiračným teóriám: napríklad že očkovanie škodí, že teroristický útok na americké Dvojičky je podvod, a podobne. Z neurčitého dôvodu je tiež presvedčený o tom, že olej sa netvorí pôsobením tlaku na zvyšky organického materiálu.

Peniaze na let satelitu sa reper rozhodol získať od ľudí. Odkedy si 22. septembra založil účet na GoFundMe, zozbieral už viac ako 2700 amerických dolárov (2200 eur) od 98 ľudí (prvú tisícku si daroval sám). Jeho métou je zozbierať aspoň milión dolárov na to, aby mohol do kozmu vyslať satelit, ktorý má nájsť „údajnú“ krivku Zeme.

Ako vieme, že Zem je guľatá?

Prvé svedectvá o guľatosti Zeme siahajú až do staroveku. Prvým známym človekom, ktorý po sebe zanechal dokumenty, podporujúce guľatosť Zeme, bol v piatom storočí pred Kristom Pytagoras. Prvým človekom, ktorý sa zamýšľal nad okrúhlym tvarom tieňa Zeme na Mesiaci počas zatmenia Mesiaca, bol Aristoteles (3. stor. pred Kristom).

Ak to vedeli dokázať už starovekí Gréci, prečo je pre moderného človeka v dobe satelitov a rakiet problém uveriť, že Zem plochá nie je?

Čo ak je predsa len plochá?

Prvý, kto rozpútal kritickú debatu o tvare Zeme, bol v 19. storočí Samuel Rowbotham, ktorý svoj názor podložil domnienkou o tom, že Zem je v skutočnosti plochý disk, okraje ktorého lemuje vesmírna kupola. Argumentoval tiež tým, že z pohľadu človeka na zemskom povrchu Zem musí byť plochá, a každý, kto tvrdí opak, sa mýli.

Táto myšlienka stála v roku 1956 pri zrode Medzinárodnej spoločnosti plochej Zeme, ktorá má podľa údajov na svojej webstránke v súčasnosti 555 členov.

„Plochozemci“ nedôverujú NASA ani žiadnej inej vesmírnej agentúre. Podľa údajov spoločnosti jej členovia veria tomu, že astronauti dostávajú peniaze za to, aby tvrdili, že zem je guľa; okná na lietadlách sú navrhnuté tak, aby sa pohľadom z nich zdalo, že človek dovidí na horizont; a Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) je vlastne hoax. Nezabudnime tiež spomenúť, že ani gravitácia neexistuje.

To, či sa Simmonsovi podarí splniť si svoj sen a vyslať satelit do kozmu, je dnes otázne. Podľa stránky The Verge mu spoločnosť GoFundMe zmrazila prístup k účtu, ktorý mu obnoví až keď reper dokáže, že neplánuje získané peniaze využiť na nevhodné účely.

Zdroj: Info.sk, DP, Live Science, Twitter, The Verge, theflatearthsociety.org, Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.