• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Mohutný hurikán Irma udrel na súostrovie Florida Keys

  • 16:37 10.09.2017
  • Washington
Mohutný hurikán Irma udrel na súostrovie Florida Keys

Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.

Irma ako hurikán štvrtej kategórie vyčíňa v tejto oblasti sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a podľa Národného centra pre hurikány (NHC) zostane rovnako silný pri prechode celým súostrovím až k pobrežiu Floridy.

Už predtým zasiahol súostrovie Florida Keys a južné pobrežie štátu silnými vetrami a dažďom okraj hurikánu. Viac ako 430.000 domácností a prevádzok zostalo bez dodávok elektrickej energie a podľa niektorých expertov výpadky elektriny postihnú milióny ľudí - v niektorých oblastiach aj na dlhšiu dobu.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami oznámilo, že hurikán nesmeruje priamo na Tampu alebo Miami, ale zrejme na mesto St. Petersburg, ktoré nezažilo takýto zásah veľkého hurikánu už takmer sto rokov.

Úrady nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí, čo je jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Viac ako 72.000 ľudí sa uchýlilo do vyše 390 záchytných centier po celej Floride.

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu „ustúpili z cesty“ a nerobili si starosti o svoj majetok.

Irma je „búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty“, vyhlásil Trump. Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

Bez elektriny je vyše milióna odberateľov

Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach spôsobené silným hurikánom Irma, ktorý zasiahol dnes južnú časť tohto amerického štátu. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov energetického podniku Florida Power & Light Company.

Na celom území Floridy bolo podľa nich dnes ráno miestneho času bez elektriny takmer 1,1 milióna odberateľov. Prevažná časť tohto počtu pripadala na južný okres Miami-Dade, zatiaľ čo zvyšné výpadky boli hlásené z okresov Broward a Palm Beach.

Tzv. oko hurikánu Irma zasiahlo dnes ostrovy Florida Keys pri južnom cípe Floridy a očakáva sa, že v ďalších hodinách sa bude presúvať pozdĺž pobrežia Mexického zálivu. Vzhľadom na rozmery tohto búrkového útvaru však budú jeho účinky výrazné aj v oblastiach ďaleko od stredu.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami momentálne zaraďuje hurikán Irma do štvrtej najvyššej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra dosahuje 215 kilometrov za hodinu.

Irma v uplynulých dňoch zasiahla viaceré karibské ostrovy vrátane Kuby, odkiaľ hlásili dnes rozsiahle škody na budovách a záplavy.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

DNES - 11:51Zahraničné

Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent.

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

DNES - 8:11Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ.