Tento nápoj znižuje riziko nástupu Alzheimerovej choroby až o 86 %

Len 1 šálka denne stačí na zníženie rizika kognitívneho postihnutia.
Pitie čaju je spojené s dramatickým znížením rizika kognitívneho postihnutia u starších ľudí, ako naznačuje nový výskum.
1 šálka čaju denne znižuje kognitívny pokles u tých, ktorí majú viac ako 55 rokov o 50%, ako zistila čínska štúdia.
Z tých, ktorí majú genetickú náchylnosť k Alzheimerovej chorobe, sa toto zníženie rizika zvýšilo na 86%.
Zaleží na type čaju?
Nezáležalo pritom na tom, ktorý typ čaju ľudia konzumovali: zelený, čierny alebo oolong. Jediná vec, na ktorej záležalo bolo, že čaj bol varený z čajových lístkov.
Dr. Feng Lei, prvý autor štúdie, povedal:
"Zatiaľ čo štúdia bola vykonaná na čínskych starších, výsledky by sa mohli vzťahovať aj na iné rasy. Naše zistenia majú dôležité dôsledky na prevenciu demencie. Napriek vysoko kvalitným skúškam liekov účinná farmakologická liečba neurokognitivnych porúch, ako je demencia, zostáva nepolapiteľná a súčasné stratégie prevencie nie sú zďaleka uspokojivé.
Čaj je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Údaje z našej štúdie naznačujú, že jednoduché a nenákladné žitie životného štýlu ako je denné pitie čaju, môže v neskorom živote znížiť riziko vzniku neurokognitivnych porúch. "
Priebeh štúdie
Pre výskum sa od roku 2003 do roku 2005 sledovalo 957 čínskych ľudí. Boli pravidelne testovaní na príznaky kognitívneho starnutia.
Doktor Feng vysvetlil, prečo by čaj mohol byť prospešný:
"Na základe súčasných poznatkov je tento dlhodobý prínos čajovej konzumácie spôsobený bioaktívnymi zlúčeninami v čajových listoch, ako sú katechíny, teaflavíny, tearubigíny a L-theanín. Tieto zlúčeniny vykazujú protizápalový a antioxidačný potenciál a ďalšie bioaktívne vlastnosti, ktoré môžu chrániť mozog pred vaskulárnym poškodením a neurodegeneráciou. Naše chápanie podrobných biologických mechanizmov je stále veľmi obmedzené, takže potrebujeme viac výskumov na zistenie konečných odpovedí. "

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.