• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

V Taliansku rozdávajú zadarmo hrady a zámky. Takto môžete jeden získať

  • 19:19 24.05.2017
  • Rím
V Taliansku rozdávajú zadarmo hrady a zámky. Takto môžete jeden získať

Chceli by ste vlastniť hrad alebo historickú budovu? V Taliansku ich rozdávajú zadarmo.

Ilustračné foto

Taliansko rozdáva viac ako 100 historických budov vrátane hradov, domov a veží s cieľom podporiť "slabý cestovný ruch" a prilákať návštevníkov preč od preplnených miest. K dispozícii sú staré domy, hostince, statky, kláštory a starobylé hrady a nebudete musieť zaplatiť ani cent. Na výber je z 103 lokalít, ktoré sú rozmiestnené po celej krajine od severu po juh.

Jediný háčik je, že tí, ktorí ponuku prijmú, sa budú musieť zaviazať k obnoveniu a premene miest na turistické zariadenia, ako sú hotely, reštaurácie alebo kúpele. Úspešní žiadatelia dostanú počiatočné deväťročné obdobie na prácu na svojom projekte s možnosťou predĺženia o ďalších deväť rokov.

Agentúra pre štátny majetok a Ministerstvo kultúrneho dedičstva oznámili projekt ako súčasť talianskeho strategického plánu cestovného ruchu zameraného na zmiernenie niektorých problémov v najpopulárnejších a preplnených oblastiach krajiny a podporu menej cielených destinácií. Najmä mesto Benátky sa pokúsilo zastaviť masový cestovný ruch radikálnymi opatreniami od obmedzenia ubytovania po propagáciu menej známych oblastí.

"Projekt bude promovať a podporovať rozvoj pomalého sektora cestovného ruchu," povedal Roberto Reggi z Agentúry pre štátny majetok pre The Local. "Cieľom je premeniť súkromné ​​a verejné budovy, ktoré sa už nepoužívajú, na zariadenia pre pútnikov, turistov a cyklistov."

Ponuka je zaujímavá

Na zozname dostupných nehnuteľností nájdete staré školy, farmy, bývalé kláštory a obranné veže s výhľadom na pobrežie alebo vidiek. A existuje ešte niekoľko nezvyčajných nálezov. V regióne Marche by ste mohli dostať Castello di Montefiore z 13. storočia, hrad postavený na obranu mesta Recanati pred útokmi susediacich miest.

A nie príliš ďaleko od Ríma môžete získať Castello di Blera v Laziu, nehnuteľnosť z 11. storočia postavená miestnou šľachtickou rodinou a posadená na útese s mnohými pôvodnými stredovekými vlastnosťami.

Musíte mať jasný plán

Vláda sa zameriava na podnikateľov, družstvá a podniky, ktoré tvoria predovšetkým mladí ľudia. Úspešní žiadatelia získajú práva na nehnuteľnosť po dobu deviatich rokov s možnosťou obnovenia zmluvy na ďalších deväť rokov. Podnikatelia s konkrétnym návrhom na premenu lokalít na turistické zariadenie by mohli mať v niektorých prípadoch 50-ročný prenájom.

Po prvých 100 nehnuteľnostiach v tomto roku sa do projektu v nasledujúcich dvoch rokoch započíta ďalších 200. Podrobné informácie o projekte nájdete v talianskom jazyku na webových stránkach Agentúry pre štátny majetok.

Taliansko sa obrátilo na verejnosť aj predtým

Talianska vláda počas uplynulých dvoch rokov vďaka projektu "Maják" odovzdala investorom okolo 30 historických majákov výmenou za premenu na hotely a turistické zariadenia. A v roku 2013 krajina uviedla 50 drahocenných miest do aukcie, aby vyzbierala sumu 502 miliónov eur na svoj program zníženia verejného dlhu.

V zozname sa nachádzali pevnosti, dva benátske ostrovy a hrad, v ktorom sa konala scientologická svadba herca Toma Cruisa, a opäť mohli investori využívať tieto lokality iba na turistické účely.

Zdroj: Info.sk, TM, thelocal.it, agenziademanio.it, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.