• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
16°Bratislava

Pravda o biopotravinách: Naozaj nám prospievajú, alebo skôr škodia?

  • 20:09 30.12.2016
  • Bratislava
Pravda o biopotravinách: Naozaj nám prospievajú, alebo skôr škodia?

O biopotravinách sa šíri niekoľko mýtov.

Mnohí z nás nakupujú biopotraviny s dobrým pocitom, že robíme dobre pre seba aj pre planétu. No vedecký časopis New Scientist tvrdí, že môžu mať opačný efekt. Búra pritom niekoľko mýtov, a potvrdzuje fakty o biopotravinách.

"Nákup lokálnych potravín znižuje uhlíkovú stopu"

Aj keď by ste mohli predpokladať, že nákup potravín od miestneho pestovateľa má menšiu uhlíkovú stopu ako lietanie po celom svete v lietadle, mýlite sa.

Áno, nákladné lietadlo vyrába skleníkové plyny, ale často je horším vinníkom malý vyhrievaný skleník na pestovanie plodín na malých farmách.

Problém môže nastať aj pri preprave lokálnych potravín do obchodov. V britskej štúdii bolo zistené, že cesta v aute, ktorá má viac ako 6.7 km vydá viac uhlíka než obvyklý systém skladovania v chlade, balenia, dopravy do centrálneho skladu a konečnej prepravy k zákazníkovi, ktorý používajú veľkí dodávatelia zeleniny.

"Ekologické farmy sú lepšie pre biodiverzitu"

Keďže farmári pri pestovaní týchto plodín nevyužívajú chemické inžinierstvo, ich farmy potrebujú viac priestoru, aby sa rastlinám darilo bez chorôb a škodcov.

Zástancovia biopotravín hovoria, že väčšie farby vytvárajú väčšiu biodiverzitu. Avšak v miestach, ako sú trópy, predimenzované farmy môžu zasahovať do dažďových pralesov, a dokonca viesť k ich výrubu.

Štúdia University of Oxford z roku 2012 však potvrdila výhody tohto farmárstva. Podľa ich údajov majú tieto farmy o 30 percent väčšiu biodiverzitu než u konvenčných fariem.

Meta-analýza 71 štúdií v Oxforde uvádza, že len menšina ekofariem (16 percent) mala negatívny dopad na biodiverzitu.

"Biopotraviny sú zdravšie“

Štúdia z roku 2012 uverejnená v časopise Annals of Internal Medicine zistila, že zdravotné prínosy biopotravín boli na nerozoznanie od bežných potravín. Výskum analyzoval 327 rôznych štúdií biopotravín.

Vo februári 2016 podobná štúdia našla viac prípadov, kedy biopotraviny obsahovali zložky s vyšším podielom tuku ako bežné potraviny.

Na druhú stranu výskum profesora Chrisa Seala zistil, že ekologicky vyprodukované mlieko obsahovalo o 50 percent viac omega-3 mastných kyselín ako produkty od bežne chovaných zvierat. Táto zmena vyplynula z druhu trávy, ktorou boli kŕmené kravy.

Zdroj: Info.sk, TM, newscientist.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

VČERA - 19:14Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

VČERA - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.