• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
23°Bratislava

Tunisana podozrivého z útoku v Berlíne zastrelili pri Miláne

  • 10:49 23.12.2016
  • Miláno
Tunisana podozrivého z útoku v Berlíne zastrelili pri Miláne

Útočníka z berlínskeho trhoviska Anisa Amriho zastrelili údajne v noci nadnes talianski policajti pri prestrelke na predmestí Milána. Informovala o tom dnes talianska tlačová agentúra ANSA.

Polícia v meste Sesto San Giovanni podľa správy vyzvala okolo 3.00 h na námestí I Maggio chodca, aby jej predložil doklady. Muž vytiahol z batoha pištoľ a postrelil jedného policajta do pleca. Postrelený i jeho kolega reagovali streľbou, pri ktorej útočníka zastrelili.

Podľa webovej stránky ANSA muž pri sebe nemal žiadne doklady.

Taliansky minister vnútra Marco Minniti potvrdil dnes informácie, podľa ktorých bol na predmestí Milána zastrelený Tunisan hľadaný ako predpokladaný páchateľ pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne.

Muža identifikovaného ako Anis Amri usmrtili nadránom policajti v meste Sesto San Giovanni pri severnom okraji Milána. Tamojšia polícia ho zastavila okolo 3.00 h v rámci bežnej kontroly, načo vytiahol zbraň a postrelil príslušníka, ktorý od neho požadoval predloženie dokladov. Zranený policajt podľa ministra nie je v ohrození života.

Policajný prezident zhodnotil konanie týchto policajtov ako príkladné a odvážne, zatiaľ čo Amriho označil za „nanajvýš nebezpečnú“ osobu, schopnú zaútočiť znova. Dodal, že nemôže potvrdiť informácie, podľa ktorých Amri pred usmrtením vykrikoval arabskú frázu Alláhu akbar (Boh je najväčší), policajtom však podľa neho povedal, že sú „bastardi“.

Minniti na tlačovej konferencii v Ríme taktiež uviedol, že totožnosť zastreleného muža je už potvrdená „bez tieňa pochybnosti“.

Milánsky prokurátor Alberto Nobili medzitým informoval, že podľa zistení polície pricestoval Amri vlakom z francúzskeho mesta Chambéry do talianskeho Turína, odkiaľ sa takisto vlakom presunul do Milána. Do lombardskej metropoly dorazil okolo jednej hodiny po polnoci.

V súvislosti s útokom na vianočné trhy v Berlíne, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených, vyhlásila nemecká polícia po Amrim celoeurópske pátranie.

Video z útoku v Berlíne

Útočník z Berlína je po smrti, mohol však mať komplicov

Usmrtenie Tunisana označovaného za páchateľa pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne potvrdil dnes aj nemecký generálny prokurátor Peter Frank, ktorý zároveň upozornil, že práca vyšetrovateľov sa tým nekončí a bude sa odteraz zameriavať na možných komplicov alebo podporovateľov.

Budú tiež hľadať odpovede na otázky, či 24-ročný Anis Amri použil pri dnešnej prestrelke na predmestí talianskeho Milána tú istú zbraň, akou údajne zabil vodiča poľského kamióna pri útoku v Berlíne, a ako sa mu podarilo utiecť z Nemecka do Talianska.

„Pre nás je teraz veľmi dôležité zistiť, či bola počas prípravy a uskutočnenia tohto činu, ako aj pri úteku hľadaného prítomná nejaká sieť podporovateľov, či boli nejakí ľudia do toho zasvätení alebo nápomocní,“ povedal Frank.

Generálny prokurátor novinárom na tlačovej konferencii v Karlsruhe potvrdil, že talianska polícia identifikovala Amriho pomocou jeho odtlačkov prstov poskytnutých nemeckými orgánmi. Nemeckí a talianski vyšetrovatelia sa teraz snažia zrekonštruovať trasu Amriho úteku z Berlína do Milána.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

DNES - 13:31Zahraničné

Ruský prezident Vladmir Putin vymenoval v utorok niekdajšieho dlhoročného tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa za svojho prezidentského poradcu v oblasti lodiarstva.

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

DNES - 12:54Zahraničné

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

DNES - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

DNES - 12:11Zahraničné

Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá.

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

DNES - 11:17Zahraničné

Komisár Rady Európy zaslal list podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.