• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
23°Bratislava

SaS: Mečiarove amnestie nestačí odsúdiť, treba ich zrušiť

  • 15:22 01.12.2016
  • Bratislava
SaS: Mečiarove amnestie nestačí odsúdiť, treba ich zrušiť

SaS by privítala takú deklaráciu, v ktorej by bol aj návrh na zrušenie týchto amnestií.

Mečiarove amnestie nestačí odsúdiť, treba ich zrušiť. Tvrdí to opozičná SaS, ktorá nepodporí deklaráciu k Mečiarovým amnestiám z dielne vlády SR. SaS by privítala takú deklaráciu, v ktorej by bol aj návrh na zrušenie týchto amnestií.

"Strana SaS vládou navrhovanú deklaráciu nepodporí, lebo formálne odsúdenie Mečiarových amnestií nestačí. Nie je nutné odsudzovať niečo, čo už bolo odsúdené nespočetnekrát. Nebudeme podporovať takéto prázdne gestá, keď vidíme absolútnu neochotu dominantnej vládnej strany Smer-SD podniknúť kroky, ktoré by znamenali koniec trestnoprávnej imunite, akej sa stále tešia únoscovia Michala Kováča mladšieho," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík a jeho podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál.

Liberáli nesúhlasia s tvrdeniami, podľa ktorých sú Mečiarove amnestie na základe ústavy nedotknuteľné. "Je úplne zjavné, že Mečiarove amnestie zabránili a bránia potrestať členov organizovanej skupiny, ktorá v auguste 1995 zavliekla syna slovenského prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Okolnosti, za akých boli vyhlásené a ich existencia v právnom poriadku, je v príkrom rozpore s atribútmi právneho štátu," vyhlásilo vedenie SaS.

Zrušenie amnestií by podľa opozície umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident SR.

Parlament sa návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberal niekoľkokrát v minulosti, vtedy zrušenie žiadalo KDH. Dnes ho navrhuje poslanec Ján Budaj z OĽaNO-NOVA. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico dlhodobo tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Na rokovanie vlády predložil návrh textu spomínanej deklarácie.

V texte sa píše, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995. Tiež, že spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR.

Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky.

NR SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

DNES - 17:14Domáce

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom.

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.