Prečo hranolčeky chutia tak zle, keď sú studené?
- 20:20 23.11.2016
- USA

Americkí vedci sa zamerali na to, prečo studené hranolčeky nie sú tak chutné ako čerstvé.
Teplé, zlaté a chrumkavé hranolčeky- tak znie ich lepšia verzia, ktorej je ťažko odolať. Prečo sú však studené hranolky tak nechutné?
Matt Hartins, asistent na oddelení chémie na Washingtonskej univerzite tvrdí, že počiatkom zmeny chuti u hranolčekov, je zmena textúry vytvorená ochladzovaním. Táto zmena je spôsobená chemickým zložením zemiaku, ktorý tvorí hlavne škrob.
A práve škrob je zodpovedný za nechutné hranolčeky. Škrob v zemiaku tvoria malé kryštálové sféry, ktoré sa pri vysokej teplote zapĺňajú vodou a napučia. Počas chladnutia hranoliek, voda opúšťa sféry a hranolček stráca svoj nafúknutý tvar. Voda sa zoskupuje na krustu hranolčeka a spôsobuje, že hranolček prestáva byť chrumkavý.
Hartings však tvrdí, že na hranolčeku sa v prvom rade podieľa jeho vôňa, ktorá sa počas jeho chladnutia stráca. A bez typickej vône hranolčekov, sa strácajú aj chute na ne.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.