• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

Rezort zahraničných vecí varuje Slovákov pred hurikánom Matthew v USA

  • 11:37 07.10.2016
  • Bratislava
Rezort zahraničných vecí varuje Slovákov pred hurikánom Matthew v USA

Rezort diplomacie vyzýva občanov SR zdržiavajúcich sa a cestujúci do štátov Florida, Georgia, Južná a Severná Karolína, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v súvislosti s meteorologickou predpoveďou vývoja tropického cyklónu Matthew varuje Slovákov, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Rezort diplomacie vyzýva občanov SR zdržiavajúcich sa aktuálne, respektíve cestujúcich do štátov Florida, Georgia, Južná a Severná Karolína, aby sa riadili pokynmi a vydanými výstrahami miestnych krízových zložiek, sledovali vývoj poveternostnej situácie a poveternostných výstrah.

"V prípade už naplánovanej cesty do uvedených oblastí USA by mali občania SR kontaktovať letecké spoločnosti s cieľom ubezpečiť sa, či ich let nebol zrušený alebo odložený na neskôr. Aktuálna meteorologická predpoveď vývoja smerovania tropického cyklónu Matthew je zverejnená na www.weather.gov," upozorňuje ministerstvo.

Slovákom ďalej odporúča, aby v prípade cestovania do USA využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke. V urgentných prípadoch stavu núdze môžu slovenskí občania volať na pohotovostné číslo slovenského veľvyslanectva vo Washingtone (+1 202 361 6298).


Americký prezident Barack Obama dnes v súvislosti s hurikánom vyhlásil stav ohrozenia v štáte Južná Karolína ležiacom na atlantickom pobreží USA. Rovnaké opatrenie platí od štvrtka (6.10.) i v štáte Florida. Obama v noci nadnes (SELČ) absolvoval telefonické rozhovory s guvernérmi štátov na juhovýchode USA ohrozených hurikánom. Ide o Floridu, Georgiu, Severnú i Južnú Karolínu.

Ak sa naplnia obavy o smere pohybu a sile hurikánu, bude z tejto oblasti potrebné evakuovať viac ako dva milióny ľudí.

Primátor mesta Jacksonville v americkom štáte Florida vyzval dnes obyvateľov mesta, aby sa v súvislosti s približujúcim sa hurikánom Matthew evakuovali alebo si aspoň našli bezpečný úkryt. Preň bolo vo štvrtok a dnes na Floride zrušených viac 3000 letov. Rušia sa tam aj plavby lodí a vlakové spojenia.

Americká meteorologická služba v noci nadnes informovala, že Matthew zosilnel na hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na riziko vzniku "obrovských materiálnych škôd".

Len počas pohybu ponad Haiti zapríčinil hurikán podľa najnovších informácií smrť takmer 340 ľudí a obrovské materiálne škody. Túto novú bilanciu zverejnili v noci nadnes miestne úrady.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

DNES - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.