Zelený jačmeň: 4 dôvody, prečo si ho zamilujete

Prezradíme vám, prečo by ste mali mladý jačmeň poznať a zahrnúť do svojej stravy.
Zrelý jačmeň sa bežne používa pri výrobe piva a ako krmivo pre zvieratá. Výhonky mladého jačmeňa sa však využívajú ako súčasť zdravej výživy, a to z dobrého dôvodu: výskum naznačuje, že tieto bezlepkové výhonky, ktoré bežne kupujeme v práškovej forme, obsahujú veľké množstvo živín, ktoré sa vytrácajú, keď sa výhonky dostanú do reprodukčného cyklu.
Štyri dôvody, prečo si zelený jačmeň zamilujete
1. Znižuje hladinu cholesterolu - Štúdia zverejnená v Journal of Chiropractic Medicine v roku 2008 zistila, že ľudia, ktorí dostávali produkty zo zeleného jačmeňa ako súčasť 21-dňového nutričného programu, mali výrazne nižšie hladiny celkového a LDL cholesterolu, ako u kontrolnej skupiny.
Čítajte: Vysoký cholesterol: Ako proti nemu bojovať?
Ďalšia štúdia z roku 2010 zverejnená v European Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že zelený jačmeň znižuje “zlý” LDL cholesterol a môže tak podporiť vaše kardiovaskulárne zdravie.
2. Bohatý na chlorofyl - Rovnako ako mladá pšenica aj mladý jačmeň je jedným z najlepších zdrojov chlorofylu. Chlorofyl čistí krv a pomáha nám zvýšiť naše hladiny hemoglobínu, takže červené krvinky môžu poskytnúť našim bunkám viac kyslíka.
Čítajte: Mladá pšenica: 13 dobrých dôvodov, prečo ju užívať každý deň
Vzhľadom k tomu, že zlým baktériám sa nedarí v prostredí s veľkým množstvom kyslíka, zelený jačmeň nás môže chrániť pred závažnými ochoreniami, ako je rakovina. Okrem toho, obsahuje veľké množstvo antioxidantov (vrátane mimoriadne silnej superoxiddismutázy), čo podporuje jeho boj s chorobami.
3. Zlepšuje trávenie - Obsahuje veľké množstvo dôležitých tráviacich enzýmov, ako je lipáza, cytochromoxidáza, proteáza a amyláza. Tieto enzýmy sú dôvodom, prečo dlhodobá konzumácia jačmeňa pomáha pri celiakii, poruchách trávenia, Crohnovej chorobe a celom rade ďalších tráviacich problémov. Navyše obsahuje približne 6 percent vlákniny, ktorá čistí hrubé črevo od toxínov a vytvára priaznivé prostredie pre dobré baktérie.
4. Bohatý na živiny - Možno najviac pozoruhodná na mladom jačmeni je jeho koncentrácia živín, ktorá ďaleko presahuje syntetické doplnky stravy. Spektrálna analýza ukázala, že zelený jačmeň obsahuje všetky vitamíny okrem vitamínu D. Má obzvlášť vysoké dávky vitamínov C a A a obsahuje dokonca aj malé množstvo vitamínu B12.
Obsahuje tiež veľké množstvo minerálnych látok, ako je vápnik, meď, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok a chróm. Približne 45 percent obsahu zeleného jačmeňa tvorí proteín. Má tak dvakrát viac bielkovín ako pšeničné klíčky. Tento proteín je veľmi kvalitný a obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, čo je dôvod, prečo toľko kulturistov pridáva prášok zo zeleného jačmeňa do svojich smoothies.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.