• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
16°Bratislava

Pred sto rokmi použili Briti v prvej svetovej vojne prvýkrát tanky

  • 8:30 15.09.2016
  • Londýn/Bratislava
Pred sto rokmi použili Briti v prvej svetovej vojne prvýkrát tanky

Počas bojov o Verdun v prvej svetovej vojne boli v roku 1916 dve veľké ofenzívy – na východe aj na západe.

Počas bojov o Verdun v prvej svetovej vojne podnikla Dohoda (vojensko-politický blok) v roku 1916 dve veľké ofenzívy – na východe aj na západe. Na západe to bola anglofrancúzska ofenzíva na rieke Somme – najkrvavejšia bitka prvej svetovej vojny. Padlo v nej dokopy viac ako 1.300.000 vojakov. V tejto bitke použili Briti prvýkrát tanky. Stalo sa tak pred sto rokmi 15. septembra 1916.

Skupina amerických tankov a vojakov sa zúčastňuje každoročnej vojenskej prehliadky vo Varšave, v Poľsku, 15. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Tvorcom prvého tanku bol britský plukovník ženistov Ernest Swinton, ktorý sa stal aj veliteľom prvého tankového oddielu v histórii. Dostal nápad: "Čo keby sa proti nepriateľovi nasadila ľahká bojová loď na kolesách". Británia bola totiž námorná veľmoc a aj najslabšia bojová loď bola proti guľometom neporaziteľná. Prvý tank sa volal HMLS Centipede (HMLS - pozemná loď jej veličenstva) a bol prototypom prvých tankov. Prvý skutočný bojový tank sa volal Little Willy. Najznámejším tankom prvej svetovej vojny bol Tank Mark IV. Ku koncu vojny sa používala jeho vylepšená verzia Tank Mark V.

Ruský tank T-14 Armata počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa víťazstva na Červenom námestí v Moskve 9. mája 2016. Foto: TASR/AP

Konštrukcia týchto pancierovaných pásových vozidiel, poháňaných silným motorom, mala umožniť prekonávanie zákopov, jám po granátoch a prírodných prekážok. Britské velenie očakávalo od ich nasadenia, že sa mu podarí prelomiť nemeckú líniu na rieke Somme. Zbrojárske závody poslali začiatkom septembra 1916 na front 49 tankov, no do útoku bolo nasadených len deväť, ktoré prerazili nemeckú líniu pri obci Flers a prenikli ďalej. Briti však nemohli prielom využiť a rozvinúť širšiu ofenzívu, pretože chýbali potrebné zálohy. Jeden tank sa podarilo Nemcom ukoristiť. Napriek svojmu nepochybnému úspechu sa však tanky v bojoch na Somme nestali rozhodujúcim bojovým prostriedkom, pretože ich bolo málo.

Poľskí vojaci si kontrolujú tank počas desaťdňového cvičenia NATO s označením Noble Jump (Vznešený skok) na vojenskom cvičisku Zagaň na západe Poľska 18. júna 2015. Stovky vojakov NATO začali v utorok 9. júna v Poľsku desaťdňové manévre, v rámci ktorých budú testovať pripravenosť na rýchle nasadenie na východom krídle aliancie. Na cvičení sa celkovo zúčastní 2100 vojakov z deviatich krajín, uviedla agentúra DPA. Okrem Nemcov a Holanďanov sa do cvičenia zapoja vojaci, tanky a ďalšie vojenské vozidlá z Belgicka, Českej republiky, Litvy, Nórska, Poľska, Maďarska a USA.Severoatlantická aliancia sa na naliehanie viacerých východoeurópskych spojencov snaží prostredníctvom série manévrov posilniť svoju prítomnosť v regióne v čase neutíchajúceho konfliktu na východnej Ukrajine a s ním súvisiacej potenciálnej hrozby zo strany Ruska. Foto: TASR/AP

Od druhej svetovej vojny prešli tanky dlhú cestu - medzi najšpičkovejšie dnes patria napríklad americký M1 Abrams, britský Challenger 2 a nemecký Leopard 2. Ruský Tank T14 Armata má symbolizovať novú generáciu obrnených vozidiel s modernou koncepciou bezposádkovej veže.

Napriek rôznym prognózam o nevyhnutnom zániku tankov je zrejmé, že tanky alebo vozidlá tankom veľmi podobné budú existovať aj v budúcnosti. Tank sa zapojí aj do systému "elektronického bojiska", stane sa jednou z jeho významných súčastí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

DNES - 20:04Zaujímavosti

To, čo dokážeme bez problémov stráviť my, nepatrí do misky pre psa. Z niektorých bežne konzumovaných jedál môžu naši domáci miláčikovia dokonca nechcene priberať.

Falošné upozornenie na mobile: Takto môžu útočníci vidieť všetko na obrazovke a vybielia vám účet

Falošné upozornenie na mobile: Takto môžu útočníci vidieť všetko na obrazovke a vybielia vám účet

DNES - 19:35Zaujímavosti

Používatelia smartfónov by mali byť na pozore pred novým typom podvodu.

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.