• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
19°Bratislava

Pred 40 rokmi zomrel zakladateľ Čínskej ľudovej republiky Mao Ce-tung

  • 6:28 09.09.2016
  • Peking
Pred 40 rokmi zomrel zakladateľ Čínskej ľudovej republiky Mao Ce-tung

Mao Ce-tung od detstva prejavoval túžbu po vzdelávaní, študoval v meste Čchang-ša a v Pekingu absolvoval učiteľský inštitút.

Čínsky komunistický vodca Mao Ce-tung, ktorý dlhé roky pôsobil v najvyšších štátnych a straníckych funkciách, zomrel 9. septembra pred 40 rokmi.

Mao Ce-tung sa narodil 26. decembra 1893 v rodine relatívne bohatého roľníka z provincie Chu-nan. Od detstva prejavoval túžbu po vzdelávaní, študoval v meste Čchang-ša a v Pekingu absolvoval učiteľský inštitút. Následne v rokoch 1918-19 pracoval ako knihovník u marxisticky orientovaného intelektuála Li Ta-čaa na Pekinskej univerzite. Liove myšlienky ho hlboko ovplyvnili.

V júni 1921 odišiel Mao do Šanghaja, kde sa zúčastnil na založení komunistickej strany. Potom bol vyslaný do rodného Chu-nanu, aby tam vytvoril stranícku organizáciu. V tom čase bol už zástancom úplného rovnostárstva.

ilustračné foto. Turista drží čínsku zástavu pri portréte Mao Ce-tunga na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Foto: TASR/AP/Ng Han Guan

V roku 1927 viedol "povstanie jesennej úrody" v provincii Chu-nan. V rokoch 1928-34 vykonával vedúce funkcie v revolučnej základni v pohorí Ťing-kang-šan, vrátane funkcie predsedu vlády oslobodených "sovietskych" oblastí.

Od roku 1933 bol členom politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany (ÚV KS) Číny; v roku 1934 sa stal jedným z vodcov "veľkého pochodu" do severnej Číny. Od roku 1935 fakticky určoval politiku KS Číny, vrátane vojenskej. Počas protijaponskej vojny (1937-45) ďalej upevňoval svoje pozície na čele KS Číny a v roku 1945 sa stal jej predsedom. Aktívne sa zúčastnil tretej občianskej vojny.

Po vzniku Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) 1. októbra 1949 bol Mao Ce-tung v rokoch 1949-54 predsedom ústrednej ľudovej vlády a ihneď začal pozemkovú reformu. Patril k hlavným aktérom v rámci kórejskej vojny (1950-53), ktorú pokladal za zápas medzi Východom a Západom a využil ju na posilnenie svojho režimu a pranierovanie "amerického imperializmu".

Miestne úrady v strednej Číne dali odstrániť gigantickú pozlátenú sochu bývalého komunistického vodcu Mao Ce-tunga, ktorá vyvolala rozporuplné reakcie verejnosti.Na archívnej snímke zo 4. januára 2016 pozlátená 37 metrov vysoká socha zakladateľa komunistickej Číny, ktorú postavili vo vidieckej oblasti Tchung-sü v centrálnej provincii Che-nan. Foto: TASR/AP
Po vojne sa v rokoch 1956-57 pokúsil získať dôveru čínskej inteligencie. Cieľom jeho politiky "veľkého skoku" (1957-1958) bolo oživiť ekonomiku tak, aby v priebehu niekoľkých rokov Čína dosiahla úroveň najvyspelejších západných krajín. V apríli 1959 sa Mao Ce-tung vzdal funkcie predsedu vlády, na čelo republiky sa vrátil v roku 1966 s heslom "kultúrnej revolúcie".

V rokoch 1967-68 dal údajne vydať 350 miliónov výtlačkov tzv. Červenej knihy citátov predsedu Mao Ce-tunga. Z boja o nástupníctvo vyradil svojho žiaka Lin Piaa a na sklonku života presadzoval vlastnú (štvrtú) manželku Ťiang Čching a tzv. Gang štyroch (Ťiang Čching, Čang Čchun-čchiao, Wang Chung-wen a Jao Wen-jüan).

V roku 1972 prijal "taktickú nevyhnutnosť" zmierenia s "americkým imperializmom", avšak zo "strategického hľadiska" týmto krokom podľa vlastných slov pohŕdal.

Čínsky vodca Mao Ce-tung zomrel 9. septembra 1976 v Pekingu.

Na prvý pohľad sa zdá, že dôkazy oddanosti Číňanov Mao Ce-tungovi sú dnes menej viditeľné - v skutočnosti sú však omnoho hlbšie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.