• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Rusko a Turecko útočia na IS v Sýrii, stratil už 45-tisíc bojovníkov

  • 14:03 11.08.2016
  • Ankara
Rusko a Turecko útočia na IS v Sýrii, stratil už 45-tisíc bojovníkov

Je ťažké určiť presnejší počet, odhaduje sa však, že v radoch IS bojuje menej ako 19 000 - 25 000 osôb.

Turecko obnoví vzdušné útoky na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého dnes citovala agentúra AP.

Čavušoglu v stredu pre súkromnú televíziu NTV povedal, že Ankara sa "bude opäť aktívnym spôsobom prostredníctvom svojich lietadiel podieľať na operáciách" proti IS.

Turecko dočasne pozastavilo svoju účasť na Spojenými štátmi vedenom vzdušnom ťažení proti Islamskému štátu po tom, ako vlani v novembri turecké vzdušné sily zostrelili neďaleko sýrskych hraníc ruské bojové lietadlo. To viedlo k prudkému zhoršeniu vzťahov medzi Ankarou a Moskvou.

Rusko na incident reagovalo tým, že na svoju základňu v Sýrii, vzdialenú približne 50 kilometrov od tureckých hraníc, rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany s raketami dlhého doletu a uvalilo na Turecko celý rad hospodárskych sankcií.

Čavušoglovo vyhlásenie prišlo po tom, ako sa Rusko a Turecko tento týždeň dohodli na normalizácii vzájomných vzťahov.

Pri Rakke zaútočilo na IS šesť ruských diaľkových bombardérov Tu-22M3

Šesť ruských diaľkových bombardérov Tu-22M3 zaútočilo dnes na pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS) pri sýrskom meste Rakka. Zasiahli aj závod na výrobu chemickej munície. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

"Šesť diaľkových bombardérov Tu-22M3, ktoré vzlietli zo základne v Rusku, vykonali cielené útoky s vysokovýbušnými trieštivými bombami na zariadenia teroristickej organizácie nazývanej Islamský štát, a to juhovýchodne, severne a severozápadne od Rakky," citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra TASS.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

"Útok zlikvidoval veľký sklad obsahujúci zbrane, muníciu a pohonné hmoty a mazivá v blízkosti Rakky, závod na výrobu chemickej munície na severozápadnom okraji mesta a veľký poľný výcvikový tábor. Teroristi utrpeli ťažké materiálne škody. Veľké množstvo ozbrojencov bolo zabitých," uviedlo ministerstvo.

Dodalo, že bombardéry sprevádzali stíhačky Su-30SM a Su-35S, ktoré vzlietli z ruskej leteckej základne Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja.

Tento mesiac išlo o druhý podobný úder. Šesť diaľkových bombardérov Tu-22M3 zaútočilo 8. augusta aj na pozície IS pri meste Palmýra. Predtým tieto stroje útočili v Sýrii 12., 14. a 21. júla.

Do pár týždňov plánuje USA poraziť IS v meste Manbidž

Vojenské ťaženie proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii pripravilo túto militantnú teroristickú organizáciu o 45 000 bojovníkov. Vyhlásil to v stredu americký generálporučík Sean MacFarland, ktorý je veliteľom medzinárodnej koalície proti IS.

Podľa odhadov MacFarlanda, ktoré priniesla agentúra AP, sa počet a "kvalita" bojovníkov IS znižuje a v súčasnosti ich dokopy nemusí byť viac než zhruba 15 000. Aj keď je ťažké určiť presnejší počet, odhaduje sa, že v radoch IS bojuje menej ako 19 000 - 25 000 osôb, čo je rozsah uvádzaný oficiálnymi zdrojmi skôr v tomto roku.

Bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) počas prehliadky v uliciach irackého mesta Mósul, 360 km severozápadne od Bagdadu - archívne foto. Foto: TASR/AP

MacFarland tiež povedal, že Američanmi podporovaná koalícia Demokratické sily Sýrii by mohla v priebehu niekoľkých týždňov definitívne poraziť IS v meste Manbidž na severe Sýrie a odrezať tak týmto džihádistom prístup ku hraniciam Turecka.

Američania podľa neho medzitým pracujú na úpravách leteckej základne Kajjára v Iraku, aby mohla poslúžiť pri plánovanej ofenzíve s cieľom ukončiť nadvládu IS nad mestom Mósul.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

DNES - 15:34Zahraničné

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala.

Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

DNES - 14:11Zahraničné

Ak sa Izraelu podarí poraziť hnutie Hamas v Pásme Gazy, "zameria sa na Turecko". Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

DNES - 13:49Zahraničné

Írsko uzná palestínsku štátnosť do konca mája, oznámil v stredu tamojší minister zahraničných vecí Micheál Martin. Dátum však nespresnil, píše agentúra AFP.

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.