• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
19°Bratislava

Líbyjský premiér:Niektorí migranti smerujúcimi do Európy môžu byť z IS

  • 15:39 10.08.2016
  • Rím
Líbyjský premiér:Niektorí migranti smerujúcimi do Európy môžu byť z IS

Fájiz Sarrádž zdôraznil, že IS je veľmi nebezpečná organizácia, ktorá využije akékoľvek nástroje, aby svojich militantov dostala do Talianska a Európy.

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž dnes pripustil, že medzi migrantmi, snažiacimi sa dostať na člnoch cez Stredozemné more, sa môžu skrývať aj teroristi z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera líbyjský zdôraznil, že IS je veľmi nebezpečná organizácia, ktorá využije akékoľvek nástroje, aby svojich militantov dostala do Talianska a Európy.

"Nebol by som vôbec prekvapený, keby sa ukázalo, že muži IS sa skrývajú na lodiach plaviacich sa k vašim brehom. Musíme s týmto problémom bojovať spoločne," uviedol Sarrádž.

Líbyjský politik vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo stabilizovať krajiny, odkiaľ migranti utekajú. Uviedol tiež, že by rád našiel spôsob, ako repatriovať tých, ktorí prichádzajú do Líbye s cieľom dostať sa odtiaľ do Európy.

Sarrádž, ktorého vláda požiadala USA o pomoc v podobe náletov na pozície IS, uviedol, že "pravdepodobne v priebehu niekoľkých týždňov" očakáva dosiahnutie víťazstva nad Dáišom. Dodal, že pokiaľ ide o nálety lietadiel USA, žiadal "o chirurgicky presné a časovo limitované" nálety.

Zdôraznil tiež, že jeho krajina vo svojom boji s IS nepotrebuje ďalšiu pomoc zo zahraničia. "Naši muži to zvládnu vlastnými silami, keď už majú podporu zo vzduchu," vysvetlil s dôvetkom, že "v Líbyi nepotrebujeme (pozemné) jednotky zo zahraničia".

Možné prepojenie medzi prevádzačstvom migrantov a islamistickými skupinami prešetruje aj Taliansko, ktoré o tom informovalo minulý týždeň. Zatiaľ nie je jasné, či IS zarába na pašovaní ľudí alebo tento "biznis" využíva na skrytú formu prepravy do Európy.

Vo februárovej výročnej správe talianskej prokuratúry zameranej na boj proti terorizmu a mafii sa píše, že do pašovania migrantov sú zapojené nadnárodné zločinecké skupiny. So spájaním migračných vĺn s teroristickými organizáciami však boli talianski vyšetrovatelia dosiaľ opatrní.

V správe sa síce uvádza, že prevádzači migrantov sú niekedy napojení na pašerákov zbraní a drog, obvinenia, že ich služby na pohyb do Európy a z nej využívajú aj teroristi, si však podľa nej "stále vyžadujú jasné dôkazy".
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.