• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

ÚŠP: Pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici nemá rozumné opodstatnenie

  • 18:11 07.08.2016
  • Bratislava/Banská Bystrica
ÚŠP: Pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici nemá rozumné opodstatnenie

Prokurátori ÚŠP vykonávajú prokurátorský dozor aj vo viacerých veciach, ktoré nepatria do pôsobnosti ŠTS a zúčastňujú sa tak i množstva hlavných pojednávaní na všeobecných súdoch po celom Slovensku.

Existencia pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici nemá žiadne rozumné opodstatnenie. Uvádza sa to v správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2015, ktorú Národnej rade SR predkladá špeciálny prokurátor.

"Z hľadiska organizačného je najväčším problémom existencia pracoviska Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, kde sú realizované všetky úkony sudcu pre prípravné konanie a veľká časť hlavných pojednávaní. Vzhľadom na to musia prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry prakticky každodenne cestovať do Banskej Bystrice a v prípade viacdenných hlavných pojednávaní sa tam musia aj ubytovať. Ide o zjavne nehospodárne nakladanie so štátnymi finančnými prostriedkami a zároveň dochádza aj k veľkým časovým stratám, pretože prokurátori presedia v autách veľa času, ktorý nemôžu venovať svojej práci," uvádza vo svojej správe okrem iného špeciálny prokurátor.

Prokurátori ÚŠP vykonávajú prokurátorský dozor aj vo viacerých veciach, ktoré nepatria do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu a zúčastňujú sa tak i veľkého množstva hlavných pojednávaní na všeobecných súdoch po celom Slovensku.

"Celkom špecifickým problémom v činnosti ÚŠP je existencia značného počtu skupinových vecí, kedy je podaná obžaloba na viacero obvinených. Dochádza potom k situácii, že na hlavnom pojednávaní proti jednému prokurátorovi stojí veľký počet obžalovaných (aj viac ako desať) a ich obhajcov. Prokurátor musí vykonávať dôkazy, ktoré navrhol a zároveň reagovať na prípadné zmeny v dôkaznom stave. Pre jedného prokurátora je to niekedy nadľudský výkon, zvlášť v situácii, keď v takýchto veciach bývajú hlavné pojednávania obvykle organizované v troj- až štvordňových blokoch niekoľko týždňov po sebe," upozornil špeciálny prokurátor.

Prax si tak podľa neho vynútila, aby na takéto pojednávanie chodili dvaja prokurátori. "Nejde o ideálne riešenie, pretože vypomáhajúci prokurátor si musí taktiež naštudovať relevantné časti spisu a v priebehu súdneho konania nemôže pracovať na svojich prípadoch," uzatvoril špeciálny prokurátor.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

DNES - 17:14Domáce

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom.

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.