ODHALENIE: 8 superpotravín, ktoré v skutočnosti nie sú až také zázračné

Doteraz ste si mysleli, že sú zdravé, no ich účinky boli spochybnené. Za tieto potraviny utrácate peniaze zbytočne.
Vedecký časopis New Scientist vykonal štúdiu takzvaných “superpotravín”, aby zistili, či si tento prívlastok zaslúžia. Skúmali populárne potraviny, ako je quinoa, kokosová voda či tmavá čokoláda.
Výsledky ukázali, že mnoho z týchto "superjedál” neboli až tak super, a ich zdravotné výhody boli prehnané. Dobré živiny boli často predávané v zbytočne drahej forme a dajú sa nájsť aj v lacnejších potravinách. Tu je 8 potravín, ktorých účinky sú preceňované.
1. Kokosová voda
Často je uvádzaná na trh ako "prírodný" športový nápoj, ale zistilo sa, že žiadne ďalšie omladzujúce vlastnosti nemá a je podobná obyčajnej vode.
2. Chia semená
Predávajú ich ako zdroj omega-3 mastných kyselín, no v skutočnosti vám neprospievajú viac ako bežné potraviny, ako je losos. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a depresie, vám nedokážu pomôcť, kým nie sú spracované.
Čítajte: Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu
Preto sú chia semená prakticky zbytočné. Naproti tomu omega-3 v rybom tuku nemusia byť spracované, aby boli prospešné pre srdce.
3. Zelený kel
Hovorí sa, že je skvelým zdrojom glukozinolátov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny. V skutočnosti je však oveľa lepším zdrojom ružičkový kel.
4. Goji
Tí, ktorí chcú pomôcť starnúcim očiam prostredníctvom látky zeaxantín, už nebudú musieť zbytočne utrácať za goji bobule. Žlté papriky, špenát a kapusta vám túto látku poskytnú za oveľa menej peňazí.
Pozrite si video: Ovsená kaša 6 krát inak
Časopis New Scientist tiež poukázal na to, že pozitívne vlastnosti goji bobúľ boli príliš málo testované a netreba sa preto spoliehať na túto čínsku medicínu.
5. Quinoa
Mnoho z týchto "superpotravín" sa zničí prípravou. Quinoa, ktorá znižuje cholesterol stráca väčšinu svojich blahodarných látok, keď sa premyje alebo uvarí.
6. Horká čokoláda
Tuk a cukor obsiahnutý v horkej čokoláde môže prevážiť pozitívny účinok na krvný tlak.
7. Červená repa (jedna dobrá správa)
Výskumníci z New Scientist zistili, že červená repa si zaslúži pomenovanie "superpotravina”. Dusičnany v červenej repe sú dobré pre zníženie krvného tlaku a zlepšenie vášho metabolizmu. No časopis upozorňuje, že zvýšená konzumácia červenej repy môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.
8. Čučoriedky
Najväčší zradca sú čučoriedky. Hovorí sa o nich, že dokážu chrániť srdce, ale v skutočnosti prospešná chemikália, ktorá je za to zodpovedná, nedokáže vstúpiť do krvného obehu.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.