• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
23°Bratislava

Podvodníci okrádajú seniorov o peniaze, polícia ich postupne odhaľuje

  • 16:36 01.08.2016
  • Banská Bystrica
Podvodníci okrádajú seniorov o peniaze, polícia ich postupne odhaľuje

Stále ich pribúda a policajti naďalej pokračujú v objasňovaní sérií týchto prípadov.

Polícia v Banskobystrickom kraji v krátkom čase vyriešila už tri prípady, keď podvodníci okradli seniorov o peniaze. Stále ich pribúda a policajti naďalej pokračujú v objasňovaní sérií týchto prípadov.

Ako dnes TASR informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, vyšetrovateľ v Banskej Bystrici obvinil zo zločinu porušovania domovej slobody v súbehu s prečinom podvodu spáchaného v štádiu pokusu 34-ročného muža z Lučenca.

Vo štvrtok (28.7.) obvinený približne desaťkrát zatelefonoval 87-ročnej dôchodkyni a uvádzal ju do omylu tým, že sa predstavil ako jej vnuk, ktorý sa dostal do problémov. Mal vraj nehodu a potrebuje 4000 eur, pretože mu rodina ženy s dieťaťom, do ktorých mal naraziť, robí problémy. Po viacerých telefonátoch jej povedal, že pre peniaze pošle človeka aj s papiermi od notára. Okolo 17.30 h prišiel za ňou muž, ktorý sa predstavil ako Mesároš. Proti jej vôli vstúpil do chodby bytu, no tam ho však už zadržali kriminalisti. Privolala ich dcéra dôchodkyne.

Sudca vzal obvineného Lučenčana do väzby, hrozí mu väzenie na tri až osem rokov, keďže čin spáchal na chránenej osobe.

V ten istý deň polícia v Banskobystrickom kraji zaevidovala aj ďalšie dva podobné prípady.

Jeden sa stal v katastri obce Šoltýska, pri rekreačnej oblasti Kokava nad Rimavicou. K rodinnému domu 82-ročnej dôchodkyne prišiel muž a tvrdil, že majú veľký preplatok na elektrickej energii. Povedal, že jej dá 120 eur, avšak má len 500-eurovú a 20-eurovú bankovku, ktoré jej podal a vypýtal si od nej výdavok 400 eur. Keď si poškodená vzala peňaženku a chcela z nej vybrať 400 eur, vytrhol ju aj s peniazmi, ktoré jej podal a ušiel. Starej žene spôsobil škodu 2000 eur. Polícia v Poltári začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

Neznámy podvodník úradoval aj v obci Sihla v okrese Brezno. Dôchodcovi povedal, že je z elektrární a osobne mu prišiel vrátiť preplatok 100 eur. Vytiahol 500-eurovú bankovku a chcel naspäť výdavok 400 eur. Keď dôchodca od podozrivého žiadal, aby preukázal svoju totožnosť, lebo mal podozrenie, že bankovka je falošná, muž ju vzal späť a pokúsil sa mu z rúk vytrhnúť aj výdavok. Po neúspešnom pokuse sa rozbehol k autu tmavej farby, ktoré stálo pred domom a ušiel.

"Muž bol vo veku približne 40 rokov, mal čierne vlasy so začínajúcou plešinou, oblečenú mal bielu košeľu a oblekové nohavice. Polícia na objasnení týchto prípadov intenzívne pracuje. Zároveň žiada seniorov, aby boli opatrní a aby neodovzdávali a nepožičiavali peniaze osobám, ktoré nepoznajú. Treba si preveriť, či ide o skutočných zamestnancov spoločností, ktorí prišli napríklad bez ohlásenia vykonať odpis spotreby vody, plynu, elektriny alebo vyplatiť preplatok," dodala Faltániová. Upozornila, že preplatky či nedoplatky sa nevyplácajú v hotovosti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.