• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

Pacientov s chorou pečeňou v Banskej Bystrici stále pribúda

  • 16:59 28.07.2016
  • Banská Bystrica
Pacientov s chorou pečeňou v Banskej Bystrici stále pribúda

V úmrtnosti na hepatitídy patrí našej krajine v rámci Európy nelichotivé štvrté miesto. Slovenskí odborníci preto urgentne volajú po národnom programe prevencie.

Počet pacientov s ochoreniami pečene na Slovensku enormne rastie. V úmrtnosti na tieto ochorenia patrí našej krajine v rámci Európy nelichotivé štvrté miesto. Slovenskí odborníci preto urgentne volajú po národnom programe prevencie.

Ako pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa hepatitídy konštatoval prednosta II. Internej kliniky SZU Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný, hoci má Slovensko prepracovaný systém starostlivosti o hepatálneho pacienta, súčasné podmienky nestíhajú pokryť skutočnú potrebu.

"Kedysi sme sa dokázali postarať o chorých na dvoch izbách, dnes máme permanentne preplnené špecializované hepatologicko–gastroenterologické oddelenie s 32 lôžkami," uviedol Skladaný.

Podľa neho v rámci zlepšenia podmienok starostlivosti o už chorých pacientov by bolo potrebné dobudovanie a posilnenie siete hepatologických pracovísk a ambulancií.

"Pre spoluprácu v oblasti prevencie potrebujeme získať aj štátne orgány a inštitúcie. A najmä nastal čas na dopracovanie, presadenie a čo najskoršiu realizáciu národného programu prevencie s adekvátnym skríningom rizikových faktorov - včasnej diagnostiky a racionálnej liečby hepatitíd," zdôraznil Skladaný s tým, že nečinnosť či nedôslednosť v tejto oblasti s určitosťou zabíja.

Hlavným poslaním Medzinárodného dňa hepatitídy je zvýšenie povedomia o závažnosti vírusových hepatitíd u širokej verejnosti, o možnostiach ich účinnej prevencie a liečby.

"Bude potrebná až masová zmena životného štýlu. Viac fyzického pohybu, menej kalórií a celkovo zdravšie stravovanie, odbúravanie zbytočných stresov, pestovanie pozitívneho postoja k životu, boj s drogovou i alkoholovou závislosťou, pasívnou papučovou pseudokultúrou u dospelých, ale ešte viac u detí a mládeže," vyzývajú odborníci.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poslancov dnes čaká odvolávanie dvoch ministeriek

Poslancov dnes čaká odvolávanie dvoch ministeriek

DNES - 9:41Domáce

Poslanci Národnej rady SR sa v úvode utorkového rokovania vrátili k diskusii o novele zákona o Fonde na podporu umenia.

Vodiči sa ráno zdržia na viacerých úsekoch v hlavnom meste

Vodiči sa ráno zdržia na viacerých úsekoch v hlavnom meste

DNES - 9:02Domáce

Vodiči sa v utorok ráno zdržia na viacerých úsekoch v hlavnom meste a aj na vjazdoch do Bratislavy.

SIŽP preukázala ďalšie nezákonné prepravy odpadu z Talianska na Slovensko

SIŽP preukázala ďalšie nezákonné prepravy odpadu z Talianska na Slovensko

DNES - 8:50Domáce

Slovenská inšpekcia životného prostredia preukázala ďalšie nezákonné cezhraničné prepravy odpadu z Talianska na Slovensko.

Zrážka kamióna s osobným autom skončila tragicky

Zrážka kamióna s osobným autom skončila tragicky

DNES - 5:10Domáce

Pri dopravnej nehode pri Vranove nad Topľou prišiel o život jeden človek.

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.