• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
18°Bratislava

NATO prevzalo velenie nad protiraketovým štítom v Európe od USA

  • 20:43 08.07.2016
  • Varšava
NATO prevzalo velenie nad protiraketovým štítom v Európe od USA

Úlohou štítu je chrániť členské krajiny NATO pred útokmi z priestoru mimo euroatlantickej oblasti, takže nepredstavuje nijakú hrozbu pre jadrový arzenál Ruska.

Severoatlantická aliancia prevzala dnes od Spojených štátov velenie a kontrolu nad protiraketovým štítom, ktorý sa buduje v Európe. V prvý deň summitu NATO vo Varšave to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Dnes sme sa rozhodli vyhlásiť počiatočnú operačnú spôsobilosť obranného balistického raketového systému NATO," povedal Stoltenberg v priebehu summitu.

V praxi to znamená, že pod velením a dozorom aliancie budú svoju činnosť koordinovať viaceré súčasti systému: americké lode v Španielsku, radar v Turecku a komplex protiraketovej obrany v Rumunsku.

Stoltenberg podľa agentúry DPA súčasne zdôraznil, že budovaný štít má "výlučne obranný" charakter. Jeho úlohou je chrániť členské krajiny NATO pred útokmi z priestoru mimo euroatlantickej oblasti, takže nepredstavuje nijakú hrozbu pre jadrový arzenál Ruska, dodal šéf NATO. Výstavba štítu dlhodobo vyvoláva ostrý nesúhlas Moskvy, ktorá sa obáva ohrozenia svojej bezpečnosti.
NATO nasadí práporov v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku

Lídri členských krajín Severoatlantickej aliancie dnes - v prvý deň summitu vo Varšave - odsúhlasili plán na nasadenie štyroch práporov v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa Stoltenberga pôjde o početné jednotky, ktoré budú tvoriť vojaci z viacerých krajín. S ich nasadením v Poľsku a Pobaltí sa počíta od budúceho roku na rotačnej báze.

Čítajte aj:Začal sa varšavský summit NATO, USA pošlú do Poľska asi 1000 vojakov
"(Tieto jednotky) názorne ukazujú silu transatlantického spojenectva a dávajú najavo, že útok na jedného spojenca sa bude považovať útok na celú alianciu," zdôraznil Stoltenberg.

Poľské špeciálne jednotky strážia Národný štadión vo Varšave, kde sa koná summit NATO. Foto: TASR AP

Práporu, ktorý má byť nasadený v Lotyšsku, bude veliť Kanada. V Litve bude veliacou krajinou Nemecko, ktoré tam podľa hovorcu litovského ministerstva zahraničných vecí pošle asi 500 vojakov, v Estónsku Británia a v Poľsku Spojené štáty.

Dvojdňový summit NATO sa začal dnes popoludní. Slovenskú delegáciu na ňom vedie prezident Andrej Kiska.

Kľúčovou témou schôdzky je posilnenie bezpečnosti východného krídla aliancie. Účastníci summitu majú hovoriť aj o zlepšení kybernetickej obrany, pripravenosti na útoky balistickými raketami z územia mimo členských krajín NATO či o rozšírení úlohy aliancie v centrálnom Stredomorí. Očakáva sa aj dohoda o pokračovaní vojenskej a finančnej podpory pre Afganistan a o posilnení spolupráce s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom.

Podpora vstupu Macedónska do NATO

Maďarsko podporuje snahy Macedónska o vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to dnes vo Varšave maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý pri príležitosti začiatku summitu NATO rokoval s macedónskym rezortným partnerom Nikolom Poposkim.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že Macedónsko zohralo kľúčovú úlohu v zastavení migračnej vlny. Maďarsko preto bude aj naďalej poskytovať potrebnú pomoc zameranú na udržanie kontroly nad grécko-macedónskymi hranicami.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie

DNES - 13:43Zahraničné

Organizátori piesňovej súťaže Eurovízie sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly.

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

Moskva: Ak Francúzsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusi na nich budú cieliť

DNES - 12:20Zahraničné

Rusko v stredu varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine.

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

Princ Harry prišiel do Londýna. S chorým otcom Karolom III. sa však nestretne

DNES - 8:59Zahraničné

Britský princ Harry pricestoval v utorok do Spojeného kráľovstva na podujatia pri príležitosti konania športového podujatia Invictus Games.

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael

DNES - 7:25Zahraničné

Spojené štáty minulý týždeň pozastavili dodávku bômb Izraelu pre obavy z následkov jeho plánovanej invázie do mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy.

Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili

Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili

DNES - 6:21Zahraničné

Oficiálny začiatok procesu s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom v kauze narábania s tajnými vládnymi dokumentmi bol odložený na neurčito.