• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

Viedenský súd uvalil väzbu na komplica lupiča z Bosny

  • 18:41 06.07.2016
  • Viedeň
Viedenský súd uvalil väzbu na komplica lupiča z Bosny

Šesťdesiattriročný muž, lupičov spolubývajúci, sa síce polícii priznal, že páchateľa odviezol na miesto ozbrojeného prepadu. Tvrdil však, že nevedel nič o jeho úmysloch.

Krajinský súd vo Viedni uvalil dnes vyšetrovaciu väzbu na komplica zastreleného rodáka z Bosny a Hercegoviny, ktorý prišiel o život v sobotu večer vo Viedni pri zásahu policajného útvaru osobitého určenia. Stalo sa tak po neúspešnom pokuse o lúpež v jednej z prevádzok obchodného reťazca Billa.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorkyňu súdu Christinu Salzbornovú a hovorcu polície Paula Eidenbergera.

Šesťdesiattriročný muž, lupičov spolubývajúci, sa síce polícii priznal, že páchateľa odviezol na miesto ozbrojeného prepadu. Tvrdil však, že nevedel nič o jeho úmysloch. Pred sudcom napokon nevypovedal.

Medzičasom uväznený komplic dopravil lupiča motorovým vozidlom na miesto činu a čakal neďaleko miesta činu, v čínskej reštaurácii. Uveril vraj jeho slovám, že sa chce stretnúť so známymi.

Kriminalisti predpokladajú, že 49-ročný Bosniak, ktorý bol prihlásený na pobyt v rakúskej metropole, mal na svedomí niektoré podobné, doteraz neobjasnené lúpeže z minulosti. Nevylučujú, že mohol zmeniť aj identitu.

Muž, ktorý sa najskôr - krátko pred záverečnou - ukryl v predajni, kde následne zajal dve zamestnankyne a 18-ročného mladíka a žiadal vydať tržbu. Nevšimol si však, že mladý zamestnanec stihol spustiť alarm. Na miesto dorazili tri policajné patroly a už po príchode prvej z nich došlo k streľbe.

Lupič najskôr nútil jednu zo zamestnankýň, aby policajtom povedala, že je všetko v poriadku. Neskôr sa však policajtom nečakane ukázal a bez varovania vystrelil, pričom zranil dvoch z nich. Vzápätí sa dal na útek, pričom ho jeden z policajtov zasiahol.

Prvý z mužov zákona, ktorý dostal zásah do brucha a stehna, nebol v ohrození života. Druhý, ktorý prešiel do výkonu služby iba v máji, zomrel na následky ťažkého poranenia hlavy napriek enormnej snahe lekárov a urgentnej operácii.

Rakúsky kancelár Christian Kern v tejto súvislosti poukázal na riziká, aké berú na svoje plecia príslušníci polície. V podobnom duchu sa vyslovili aj vicekancelár Reinhold Mitterlehner, predstavitelia opozičných strán, viedenský starosta Michael Häupl, krajinský premiér z Korutánska (odkiaľ zosnulý policajt pochádzal) Peter Kaiser či predstavitelia zainteresovaných odborových organizácií.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.