• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Predseda Európskej komisie Juncker po brexite nerezignuje

  • 16:26 29.06.2016
  • Brusel
Predseda Európskej komisie Juncker po brexite nerezignuje

Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes na záver summitu EÚ uviedol, že bolo nefér obviňovať ho z výsledku britského referenda, ktoré znamená brexit, čiže odchod krajiny z Európskej únie, a kvôli tomu žiadať jeho odstúpenie z funkcie šéfa exekutívy EÚ.

Na otázku novinárov, či urobil dosť pre to, aby presvedčil Britov o zotrvaní v Európskej únii, Juncker pripomenul, že britská vláda, ako aj opozícia ho požiadali, aby nezasahoval do predreferendovej kampane. Svoj sľub dodržal a pred referendom sa na túto tému nevyjadrovali ani ostatní eurokomisári, členovia jeho kabinetu.

"Nemám v úmysle nechať sa ovplyvniť týmto druhom kritiky," odkázal šéf európskej exekutívy.

Na jeho podporu vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý poznamenal, že Juncker je tým posledným človekom, ktorého možno viniť zo záporných výsledkov britského referenda.

Tusk zároveň pripomenul, že februárový summit venovaný britským požiadavkám znamenal "maximum, dokonca viac než maximum" z toho, v čom boli ostatné členské štáty EÚ ochotné ustúpiť.

Okrem toho Tusk občanom Británie odkázal, že po odchode ich krajiny z EÚ bude mať Británia zaručený prístup na spoločný európsky trh iba vtedy, ak bude rešpektovať všetky štyri základné slobody, na ktorých je postavená EÚ, vrátane voľného pohybu osôb a zamestnancov. Znamená to, že Británia si pri budúcich rokovaniach o prístupe na jednotný trh EÚ nebude môcť vyberať len to, čo sa jej najviac hodí.

Tusk po summite EÚ: Nelegálna migrácia je jednou z príčin neobľúbenosti únie

Jednou z hlavných príčin, prečo je Európska únia neobľúbená medzi občanmi členských krajín, je nedostatočná kontrola migrácie. Uviedol to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Rokovanie národných lídrov podľa slov hostiteľa summitu jasne naznačilo, že "nekontrolovaná migrácia bola a je jedným z najdôležitejších dôvodov krízy dôvery v Európe". Tusk dodal, že masové migračné vlny z iných členských krajín EÚ aj mimo hraníc únie boli jedným z hlavných faktorov, ktoré viedli britských voličov k tomu, že v referende hlasovali za brexit.

"Musíme pracovať s našimi susedmi, musíme pracovať v rámci našich inštitúcií a agentúr, aby sme zastavili nelegálne toky migrácie a obnovili našu kontrolu nad vonkajšími hranicami únie. To je náš plán pre dnešok a zajtrajšok," zdôraznil Tusk.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

DNES - 11:51Zahraničné

Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent.

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

DNES - 8:11Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ.