• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
17°Bratislava

Ukrajina popiera tajné väznice na svojom území i prípady mučenia

  • 7:33 04.06.2016
  • Kyjev
Ukrajina popiera tajné väznice na svojom území i prípady mučenia

V reakcii na správu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva o situácii na Ukrajine to uviedla hovorkyňa SBU Olena Hitľanská.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) poprela existenciu tajných väzníc a používanie mučenia na Ukrajine. V reakcii na správu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva o situácii na Ukrajine to uviedla hovorkyňa SBU Olena Hitľanská.

"SBU koná v súlade so zákonom a o tajných väzniciach na území štátu nemôže byť reč," uviedla Hitľanská v rozhovore pre Rádio Sloboda.

Novú správu o Ukrajine predstavil v piatok v Kyjeve námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič. Podľa jeho vyjadrení správa OSN zachytáva pretrvávajúce porušovanie ľudských práv na východe Ukrajiny zo strany bezpečnostných zložiek, a to v podobe únosov, väznenia, mučenia a hrubého zaobchádzania. Doplnil, že beztrestnosť porušovateľov je naďalej kľúčovou črtou tohto konfliktu.

Zverejnená správa podľa agentúry DPA pripisuje rovnako ukrajinskej tajnej službe, ako aj proruským separatistom v Donbase systematické mučenie zajatcov v snahe donútiť ich k priznaniam. Vyplýva z nej, že SBU prevádzkuje viaceré tajné väznice.

Koncom mája v tejto súvislosti odcestovala z Ukrajiny jedna z delegácií OSN po tom, ako jej odmietli sprístupniť zariadenia SBU, pripomína DPA. Delegáti zozbierali v období od vlaňajšieho novembra do polovice mája výpovede bývalých zajatcov SBU, podľa ktorých patrí medzi pracovné metódy tejto služby bitie, elektrošoky či vyhrážanie sa znásilnením.

Spojené štáty v noci nadnes vyzvali Ukrajinu na "dôkladné a transparentné" prešetrenie podozrení z porušovania ľudských práv uvedených v správe OSN. Na brífingu vo Washingtone to uviedol zástupca vedúceho tlačovej služby ministerstva zahraničia Mark Toner.

Na správu kritickú voči Ukrajine reagovalo v noci nadnes aj Rusko, ktoré konštatovalo, že správy OSN o situácii na Ukrajine sú stále viac objektívne, "i keď nie so všetkými závermi môžeme súhlasiť".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení upozorňuje, že ukrajinské orgány sa "stále snažia zakryť svoje zločiny". Ako príklad Moskva v tejto súvislosti pripomenula práve spomínaný incident s delegáciou OSN z mája.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.