• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Čaj, ktorý dostať aj u nás, dokáže vyvolať zážitok blízky smrti

  • 20:22 17.08.2018
  • Londýn/Maryland
Čaj, ktorý dostať aj u nás, dokáže vyvolať zážitok blízky smrti

Vedci najnovšie preskúmali mýtus o tom, že čaj z Južnej Ameriky dokáže navodiť stav podobný tomu, čo ľudia prežívajú pri umieraní. Ich výskum by mohol poodhaliť to, čo sa s človekom deje v jeho posledných chvíľkach.

Čerstvý výskum z dielne londýnskych výskumníkov nedokázal len to, že pitie čaju pôvodom z Južnej Ameriky dokáže navodiť pocit, ktorý prežívajú umierajúci ľudia, ale tiež vrhol lúč svetla na výskum zážitkov na prahu smrti (ZPS), ako ich ešte v minulom storočí nazval Raymond Moody.

Štúdia publikovaná v zahraničnom vestníku Frontiers in Psychology sa zamerala na mýtus, ktorý do sveta rozšírili ešte pôvodný obyvatelia Južnej Ameriky. Odvtedy už mnoho ľudí potvrdilo, že pitie čaju ayahuasca im navodzuje vidiny, ktoré sa stotožňujú s tým, čo videli ľudia, ktorí sa nakrátko ocitli v stave klinickej smrti.

Čaj so smrteľnými následkami?

Štúdie sa zúčastnilo 13 dobrovoľníkov, ktorým intravenózne podali dimetyltryptamín (DMT), najúčinnejšiu aktívnu látku v čaji. Úlohou dobrovoľníkov bolo v čase intoxikácie vyplniť dotazník na určenie toho, či niekto prežil ZPS.

Vedci porovnali odpovede dobrovoľníkov s totožnými dotazníkmi, ktoré vyplnili, keď užili placebo, a s 13 ďalšími dobrovoľníkmi, ktorí v minulosti skutočne prežili ZPS. „Všetkých 13 účastníkov dosiahlo nadpriemerné výsledky pri určovaní hranice ZPS,“ píšu autori. Inak povedané, DMT u nich pravdepodobne vyvolalo niečo, čo sa podobá na zážitok na prahu smrti.

Pomocou čaju hľadajú odpoveď na to, čo sa deje po smrti

Skupina dobrovoľníkov, ktorí užili DMT, odpovedala rovnako alebo podobne na všetky otázky, ktoré určujú pravdepodobnosť ZPS okrem jednej: „Ocitli ste sa na hranici alebo v bode, odkiaľ niet návratu?“ Ich negatívne odpovede naznačujú, že medzi ZPS a halucináciami vyvolanými užitím drog predsa len existuje rozdiel.

„Výsledky výskumu sú dôležité preto, že nám pripomínajú, že ZPS vyvolávajú dramatické zmeny v práci mozgu, a nie kvôli niečomu mimo ľudské chápanie,“ tvrdí vedúci autor štúdie Robin Carhart-Harris. „DMT je znamenitý nástroj na štúdium a lepšie pochopenie psychológie a biológie umierania.“

Podobné vyhlásenie udelil aj spoluautor David Nutt: „Tieto informácie naznačujú, že dobre známe účinky DMT a ZPS môžu mať spoločný neurologický základ.“ Vedci k tomuto fenoménu zatiaľ pristupujú opatrne, a dožadujú sa ďalšieho skúmania.

Prišli sme na to, čo sa deje v čase umierania?

Výsledky výskumu podľa niektorých netreba brať príliš vážne. Svoje si o tom myslí aj kognitívny neuropsychofarmakológ Manoj Doss z Univerzity Johna Hopkinsa (Maryland, USA). „Ak existuje jedna istota, ktorú máme, potom je to tá, že ľudia nie sú veľmi dobrí v metakognícii (pomenovanie toho, čo sa deje v hlave seba samého), a to zvlášť pod vplyvom drog.“

Ďalším dôvodom, prečo brať výsledky výskumu s rezervou, je podľa Dossa presvedčenie britských vedcov, že DMT je špeciálne. Aj keď niektorí hovoria, že tesne pred smrťou ľudský mozog vyprodukuje obrovské množstvo DMT, existuje o tom len veľmi málo dôkazov.

Doss by uveril spojitosti medzi DMT a smrťou jedine vtedy, keď by vedci podnikli svoj výskum na väčšej vzorke dobrovoľníkov, ktorým by podali viacero druhov psychedelických drog. Výskum by bol podľa neho prínosný len vtedy, keď by tí, ktorým nebolo podané DMT, neuvádzali zážitky podobné ZPS.

Čaj ayahuasca si možno objednať na zahraničných stránkach, ktoré poskytujú dovoz aj na Slovensko. Na českom internete dokonca možno nájsť viacero stránok, ktoré ho ponúkajú.

Zdroj: Info.sk, DP, frontiersin.org, livescience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.