• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Nadácia Krištáľové krídlo predstavila knihu o lekárovi J. Simanovi

  • 10:32 27.05.2016
  • Bratislava
Nadácia Krištáľové krídlo predstavila knihu o lekárovi J. Simanovi

Prezentácia knihy bola spojená s odhalením pamätnej tabule s vygravírovanými menami všetkých doterajších laureátov ocenenia Krištáľové krídlo.

Nadácia Krištáľové krídlo predstavila vo štvrtok večer (26.5.) knižnú novinku Hlas srdca. Je o významnom slovenskom lekárovi Jaroslavovi Simanovi, ktorý sa preslávil úspešným oddelením siamských dvojčiat. Získal za to ocenenie Krištáľové krídlo.

Autormi knihy sú Jozef Leikert a Mária Macková. Prezentácia bola spojená s odhalením pamätnej tabule s vygravírovanými menami všetkých doterajších laureátov ocenenia Krištáľové krídlo v klube Penati v bratislavskej Dúbravke pri nadchádzajúcom 20. výročí od slovensko-gréckeho sklára, sochára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa, ktorý je tiež autorom sochy Krištáľové krídlo.

"Knihou ďakujeme profesorovi Simanovi za všetkých, ktorým prinavrátil zdravie. Za dôveru, ktorou sa kolegom, pacientom a všetkým, čo ho stretli, hlboko vryl do pamäti a sŕdc. Rovnako, ako sa vryl do našich duší, kde ostane navždy," uvádzajú autori v knihe Hlas srdca. Kniha obsahuje odpovede a spracované rozhovory s Jaroslavom Simanom, zaujímavé, podnetné a nadčasové myšlienky. Na jej konci sú výpovede päťdesiatich osobností, priateľov Jaroslava Simana.

Jaroslavov Siman bol významný slovenský chirurg, rešpektovaný odborník, ktorý zomrel v roku 2008. Právom sa zaradil medzi európsku a svetovú lekársku špičku. Ako prvý na Slovensku vykonal úspešnú transplantáciu srdca, transplantáciu pečene dieťaťa a úspešne oddelil siamské dvojčatá, za čo získal prestížne ocenenie Krištáľové krídlo.

Zakladateľka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová uviedla: "Pán profesor si ma získal okamžite a obohatil ma na celý život. Spoznala som ho, keď bol ocenený Krištáľovým krídlom za rok 2000 za úspešné oddelenie siamských dvojčiat." Pri preberaní ocenenia Krištáľové krídlo povedal: "Beriem to ako spoločenské uznanie práce nielen svojej, ale najmä tých, ktorí boli okolo mňa. V medicíne človek neurobí ako jedinec nič. Musí mať okolo seba spoľahlivých schopných spolupracovníkov, ktorí mu pomôžu dotiahnuť všetky záležitosti okolo prinavracania zdravia do úspešného konca."

Dnes majú Andrejka a Lucka Tóthové šestnásť rokov, sú zdravé a šikovné študentky.

Jaroslav Siman bol zakladateľom kardiochirurgie vrodených chýb ako samostatného odboru na Slovensku a spoluzakladateľom Detského kardiochirurgického centra Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

"V rámci svojich charitatívnych aktivít som sa stretla s tým, v akých podmienkach sa pripravovali novorodenci a bábätká na transplantáciu pečene na detskej poliklinike v Bratislave. Tu som si pripomenula odkaz profesora Simana a jeho túžbu liečiť deti s chorobami pečene v dôstojných podmienkach," uviedla Mária Vaškovičová.

Po siedmich rokoch od jeho smrti Nadácia Krištáľové krídlo slávnostne odovzdala novú intermediárnu jednotku v hodnote 120.000 eur Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave, ktorá slúži predovšetkým detským pacientom so závažnými poškodeniami pečene. "Verím, že by rád stál vedľa mňa a prestrihol pásku pri jej otváraní," dodala.

Jaroslav Siman bol medzi kolegami a pacientmi mimoriadne obľúbený, vynikal veľkou prirodzenou autoritou, morálnym kreditom a charizmou.

TASR informovala PR manažérka Krištáľového krídla Katarína Srkala.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.