• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
21°Bratislava

Ste múdrejší ako bežný človek?

  • 19:07 11.05.2016
  • Bratislava
Ste múdrejší ako bežný človek?

Ak spĺňate väčšinu z týchto vedeckých faktov, ste múdrejší než priemerný človek.

Štandardné inteligenčné testy čelia v posledných rokoch ostrej kritike za to, že IQ merajú priveľmi šablónovým spôsobom a nedávajú dostatočne vyniknúť kreativite a nezvyčajným prístupom k riešeniu problému. Preto hľadajú vedci čoraz viac kategórií a prístupov, ako vlastne naše inteligenčné schopnosti zmerať.

Tieto fakty vám môžu veľa napovedať o vašej inteligencii.

Učili ste sa hrať na hudobnom nástroji

U detí (vo veku 4-8 rokov) sa verbálne inteligenčné schopnosti môžu poriadne zvýšiť práve vďaka hodinám hudby. U starších detí a teenagerov zase ukázal prieskum značné inteligenčné rozdiely medzi tými, ktorí v mladšom veku navštevovali hodiny hudby a tými, ktorí mali iné voľnočasové aktivity (alebo žiadne).

Ste najstarší spomedzi súrodencov

Najstarší súrodenci majú podľa rozsiahlej štúdie z roku 2007 až o tri body vyššie IQ, než ich mladší súrodenci. Nie je to pritom spôsobené genetikou! Podľa vedúcich štúdie za tento rozdiel môže odlišný prístup rodičov k výchove prvorodeného a ďalších detí.

Ste chudšej postavy

Možno to znie ako nepríjemný stereotyp, no zdá sa, že čím širší majú ľudia pás, tým nižšie majú IQ. Podľa viacerých štúdií je tento fakt spôsobený tým, že menej inteligentní ľudia majú menej finančných prostriedkov a informácií, ako sa o svoje zdravie správne starať a prečo na tom záleží. Pritom tieto výsledky sa týkajú dospelých, rovnako ako aj detí.

Máte mačku

Podľa výskumu, ktorý sledoval 600 študentov, mali psíčkari bohatší sociálny život. Na druhej strane, majitelia mačiek si lepšie poradili s testami kognitívnych schopností.

Vaša matka vás dojčila

Podľa štúdie z roku 2007 mali deti, ktoré matky dojčili, až o sedem bodov vyššie skóre na inteligenčných testoch, než deti, ktoré matky nedojčili. Štúdia pritom sledovala až 3 000 detí.

Ste ľavák

Ľaváci dosiahli v staršej štúdii omnoho lepšie výsledky inteligenčných testov, než praváci. V rámci tohto výskumu sa ľaváctvo spájalo s divergentným myslením, čo znamená, že u ľavákov sa predpokladal odlišný, kreatívnejší prístup k riešeniu problémov.

Máte liberálne zmýšľanie

Ľudia, ktorí vyznávajú liberálnejšiu politiku, majú aj lepšie výsledky inteligenčných testov.

Naučili ste sa čítať v mladom veku

V roku 2012 sledovali vedci vyše 2 000 párov identických dvojčiat. To, ktoré sa naučilo čítať skôr, malo zvyčajne aj vyššie skóre v teste kognitívnych schopností.

Často si robíte starosti

Väčšinou ľudia hovoria „nerob si z toho ťažkú hlavu“, ale zdá sa, že práve táto vlastnosť môže byť jedným z ukazovateľov verbálnej inteligencie. Takáto štúdia porovnávala výsledky 120 ľudí, ktorí absolvovali inteligenčný test a potom odpovedali na otázky, ako často zažívajú úzkosť alebo premýšľajú o rôznych situáciách, ktoré im robia starosti. Ľudia, ktorí si „robia starosti“ menej majú vyššie skóre neverbálnej inteligencie.

Ste vtipný

Podľa jednej štúdie malo 400 študentov psychológie za úlohu najskôr absolvovať inteligenčné testy a potom boli požiadaní, aby vytvorili vtipné nadpisy pre články a názvy komixov. Túto kreatívnu prácu potom hodnotili nezávislí ľudia. A ako sa dalo čakať, ľudia, ktorí mali vyššie skóre v inteligenčnom teste, boli považovaní za vtipnejších.

Koľko z týchto bodov spĺňate?

Zdroj: Info.sk, DK, independent.co.uk, mirror.co.uk. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.