• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny

  • 13:28 11.05.2016
  • Bratislava
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny

Pleťové vitamíny možno okrem kozmetiky hľadať i v ovocí a zelenine.

Pleť potrebuje po zimnom období očistu a doplniť energiu, poukazujú odborníci. Možno to dosiahnuť doplnením základných pleťových vitamínov – vitamínom A alebo betakaroténom, vitamínom E a riboflavínom, niacínom, vitamínom C či kyselinou pantoténovou. Úlohu zohráva aj zinok, kolagén a koenzým Q10, vysvetlila Lýdia Šandriková z výrobného laboratória kozmetickej spoločnosti.

Vitamín A obnovuje tkanivo a spevňuje pokožku. Jeho nedostatok zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. Reguluje tiež tvorbu mazu a pomáha predchádzať akné. Vitamín možno okrem kozmetiky hľadať i v mrkve, paprike, mlieku, vaječných žĺtkoch, špenáte i brokolici.

Betakarotén chráni pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú vplyvom ultrafialového žiarenia. Dokáže sa premeniť na vitamín A. "Možno ho nájsť vo všetkých druhoch žltého a oranžového ovocia či zeleniny, a tiež v svetlozelenolistých plodoch. Najlepším zdrojom sú sušené marhule a mrkva," povedala Šandriková.

Nedostatok riboflavínu, teda vitamínu B2, sa prejavuje dehydratáciou pleti a nižšou kvalitou nechtov, vlasov či popraskanými kútikmi. Táto bežná zložka mlieka, orechov, vajíčok, sóje a strukovín či piva tiež bojuje proti akné. "Možno ho expresne doplniť aj vo forme výživových doplnkov s obsahom biotínu, ktorý je určený predovšetkým pre tých, ktorí majú problémy s pokožkou či rednutím vlasov," uviedla Šandriková.

Vitamín B3, zvaný aj niacín, bojuje proti zápalom a kožným ekzémom. Nachádza sa v hydinovom mäse, strukovinách a pečienkach, jeho príjem možno doplniť aj cez multivitamíny. Kyselina pantoténová (Vitamín B5) pomáha preliečiť podráždenú pokožku a kožné infekcie, je prítomná v mlieku i vajíčkach.

Vitamín C pomáha pri hojení raniek a eliminuje výskyt hnedých škvŕn na koži. "Ide o najdôležitejší vitamín pri regenerácii kože a ochrane pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia či nikotínu," poradila Šandriková. Zdrojom vitamínu je kyslá kapusta, brokolica, citrusy a kiwi. Vitamín C viaže aj kolagén, takže spevňuje pokožku a na prvý pohľad ozdravuje jej povrch.

Vitamín E chráni pokožku pred voľnými radikálmi podobne ako vitamín C. Bráni bunkám stratiť vlhkosť, čím spomaľuje ich starnutie. Jeho zdrojom je karfiol, špenát, paradajky, slnečnicové semiačka či mrkva a brokolica, olivový a slnečnicový olej. "Ak chce niekto pleti expresne pomôcť, nech prepichne jednu tobolku vitamínu E a jej obsah nanesie na pleť pred spaním," poradila Šandriková.

Zinok je vitamínom kože, vlasov i nechtov. Jeho nedostatok môže mať za následok ich celkové oslabenie. Zvýšiť príjem treba najmä pri problémoch s akné. Možno ho nájsť v orieškoch, hydinovom mäse či zelenine.

Kolagén tvorí veľkú časť tkaniva pokožky, po 25. roku života jeho objem v nej každoročne klesá. Prírodnú látku, ktorá pomáha udržiavať pokožku pevnú, je preto potrebné dopĺňať v podobe kozmetiky či kolagénových kapsúl. "Pleťová bunka sa okamžite po dodaní kolagénu naplní tekutinou, čo sa prejaví vyhladením a vzpružením pokožky. Ide teda o okamžité zásobenie pleti vodou a zmiernenie škôd spôsobených dehydratáciou," vysvetlila Šandriková.

Koenzým Q10 sa nachádza v každej bunke ľudského tela a patrí medzi dôležité antioxidanty. Ide o prírodnú látku, ktorá dokáže chrániť bunky a dodávať im energiu. Pomáha však aj pri hojení rán.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?