• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
14°Bratislava

Bratislavčania môžu sledovať financie mesta cez interaktívny rozpočet

  • 12:26 02.05.2016
  • Bratislava
Bratislavčania môžu sledovať financie mesta cez interaktívny rozpočet

Interaktívny rozpočet Bratislavy na rok 2016 pozostáva z príjmov a výdavkov. Po kliknutí na ktorúkoľvek položku v jednej z týchto dvoch častí sa zobrazia verejnosti ďalšie položky.

Bratislavčania môžu jednoduchšie sledovať tok mestských financií. Hlavné mesto totiž pripravilo pre obyvateľov interaktívny rozpočet, prostredníctvom ktorého môžu sledovať príjmy i výdavky samosprávy. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislava Ivana Skokanová.

Magistrát tvrdí, že cez interaktívnu infografiku môžu jednoduchým spôsobom verejnosti ukázať, čo tvorí samotné príjmy rozpočtu mesta a na aký účel sú vynakladané peniaze Bratislavčanov.

"Takto vizualizovaný rozpočet mesta má vplyv nielen na edukáciu o tom, čo všetko do mestských financií spadá, odkiaľ peniaze prídu a kam idú. Je to tiež ideálna forma, ako rozvíjať občiansku angažovanosť, a tým aj občiansku kontrolu," vysvetlil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že obyvatelia môžu taktiež vidieť rezervy, ktoré má financovanie hlavného mesta. Podľa primátora je Bratislava financovaná rovnako ako ktorákoľvek iná obec na Slovensku, bez ohľadu na to, že je hlavným mestom a plní funkcie, ktoré iné mestá nemusia.

Interaktívny rozpočet Bratislavy na rok 2016 pozostáva z dvoch základných častí - príjmovej a výdavkovej. Po kliknutí na ktorúkoľvek položku v jednej z týchto dvoch častí sa zobrazia verejnosti ďalšie položky, ktoré sú súčasťou konkrétnej oblasti rozpočtu. Postupne je tak možné prechádzať až tromi úrovňami - cez programy, podprogramy až k prvkom. "Občania sa takto môžu napríklad dozvedieť, že najviac financií do rozpočtu prichádza zo štátu, z dane z príjmov fyzických osôb. Tak je to v prípade všetkých ostatných obcí na Slovensku," podotkla Skokanová, podľa ktorej absentuje dodatočný príjem zo štátu, ktorý by zohľadňoval postavenie Bratislavy ako hlavného mesta.

Vedenie mesta už v tomto smere zadefinovalo viaceré nutné zmeny, ako zvýšenie koeficientu výnosu dane z príjmov fyzických osôb, prerozdeľovanie dane podľa počtu obyvateľov evidovaného v registri obyvateľov alebo úpravu dát zo Štatistického úradu SR, zavedenie miestneho poplatku za rozvoj a zavedenie osobitného príspevku zo strany štátu na výkon funkcie hlavného mesta. Mesto upozorňuje, že všetky tieto opatrenia je možné prijať len v spolupráci s poslancami Národnej rady SR či vládou, preto primátor vedie rokovania s jednotlivými ústavnými činiteľmi.

Pre tých, ktorí majú záujem dozvedieť sa o toku mestských financiách viac, je dostupný interaktívny rozpočet na webovej stránke hlavného mesta v časti Rozpočet.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

VČERA - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

VČERA - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.