• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Plán stavby cesty R7 oživil predaj v južných okresoch pri Bratislave

  • 15:00 28.04.2016
  • Bratislava
Plán stavby cesty R7 oživil predaj v južných okresoch pri Bratislave

Záujem o rezidenčné nehnuteľnosti naďalej podporujú výhodné podmienky na trhu hypotékami, aj priaznivá ekonomická situácia na Slovensku.

Dopyt po kúpe nehnuteľností na bývanie v Bratislave a okolí bol aj v marci a apríli veľmi silný. Potvrdzujú to realitné kancelárie, podľa ktorých preto ceny bytov a domov medziročne rástli. Ohlásenie výstavby rýchlostnej cesty R7 smerujúcej do južných okresov Slovenska neďaleko hlavného mesta spôsobilo oživenie predaja aj v tejto lokalite.

Záujem o rezidenčné nehnuteľnosti naďalej podporujú výhodné podmienky na trhu hypotekárnych úverov, ako aj priaznivá ekonomická situácia v krajine. „Dopyt ešte intenzívnejšie zosilnel v marci so začiatkom boja bánk o klientov, kedy vstúpilo do platnosti nové nariadenie, podľa ktorého banky nemôžu žiadať vyššiu sankciu za predčasné splatenie úveru ako 1 % zo zostatku úveru. Banky znížili úrokové sadzby hlbšie pod 2 %,“ uviedol pre TASR konzultant realitnej kancelárie Arthur Real Estate Company Roman Špalda.

Ako upozornil, ceny bytov na sekundárnom trhu v Bratislave sa v dôsledku dopytu prevyšujúceho nad ponukou v tomto období zvýšili o 10 až 20 %. „Najvyšší nárast medziročne zaznamenali najmenšie byty – garsónky a jednoizbové byty. Napríklad garsónka s predajnou cenou 52.000 eur v marci a apríli 2015 sa dnes predáva za 62.000 až 64.000 eur,“ vyčíslil Špalda. O 10 až 15 % medziročne zdraželi aj dvoj- a trojizbové byty. Pri štvor- a viacizbových bytoch postrehol nárast cien na úrovni 10 %.

Z údajov spoločnosti vyplýva, že novostavby prinášajú na trh najžiadanejšie dvoj- a trojizbové byty s cenami 2100 až 2500 eur za štvorcový meter (m2). „Pretlak dopytu nahráva developérom, ktorým sa darí zazmluvniť v predpredaji očakávané množstvo bytov. V nasledujúcich mesiacoch teda môžeme očakávať pribúdanie nových bytov a rozbiehanie nových projektov novostavieb,“ predpovedá Špalda.

Ceny rodinných domov sa podľa neho zvýšili menej dramaticky ako v prípade bytov, do 6 až 8 % v závislosti od ich umiestnenia. „Sú lokality, kde ceny stagnujú a sú lokality, kde rastú rýchlejšie. Ohlásením výstavby rýchlostnej cesty R7 z Bratislavy cez Šamorín do Dunajskej Stredy sa viac oživil aj predaj v tejto spádovej lokalite, ktorá bola predtým mierne zaznávaná pre zlú dopravnú dostupnosť,“ priblížil Špalda. Ceny pozemkov zatiaľ zotrvávajú na pôvodných hodnotách.

Peter Ondrovič z realitnej kancelárie Lexxus poukázal na to, že v prvom štvrťroku sa v Bratislave predalo historicky najviac bytov od krízy, konkrétne 1200. „Ku koncu marca pribudlo na trh celkovo 14 noviniek, z toho osem úplne nových projektov a šesť existujúcich projektov spustilo novú etapu v predaji,“ spresnil. V tomto období podľa neho opäť klesol počet voľných bytov v novostavbách, k dispozícii ich bolo koncom marca celkovo 2622. „V porovnaní s hodnotou voľných bytov na trhu začiatkom januára tak ide o pokles o viac ako 7,5 %,“ dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.