• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Svetový deň dierkovej fotografie spája nadšencov fotenia bez objektívu

  • 9:25 24.04.2016
  • Montreal/Praha/Bratislava
Svetový deň dierkovej fotografie spája nadšencov fotenia bez objektívu

Nadšenci na celom svete ho slávia od 29. apríla 2001 každú poslednú nedeľu v apríli. V roku 2016 pripadla na 24. apríla.

Vytvárať zaujímavé fotografie bez zložitého fotoaparátu, bez fotoaparátu s objektívom umožňuje jednoduchý zobrazovací prístroj - dierková komora. Na tvorbu s takým prístrojom, nazývaným aj camera obscura, teda temná komora, upozorňuje Svetový deň dierkovej fotografie (World Pinhole Photography Day). Nadšenci na celom svete ho slávia od 29. apríla 2001 každú poslednú nedeľu v apríli. V roku 2016 pripadla na 24. apríla.

Svetový deň dierkovej fotografie založili pred 15 rokmi ľudia, ktorých zaujíma fotografická tvorba - bez fotoaparátu, s jednoduchým "prístrojom" bez objektívu. Pozývajú každého, kto sa o takúto tvorbu zaujíma, aby sa pridal k oslave Svetového dňa dierkovej fotografie a svoje snímky uverejnil na celosvetovom portáli pinholeday.org. Ide o populárnu akciu poskytujúcu príležitosť venovať sa tvorivému procesu bez drahých a komplikovaných fotoaparátov a ďalších pomôcok a zariadení - v prípade digitálnej fotografie počítaču so softvérom na postprodukciu, v prípade analógovej fotografie tmavej komory.

Na dierkovú fotografiu totiž stačí škatuľa akejkoľvek veľkosti a tvaru, do ktorej stačí vložiť buď negatív alebo fotopapier. Škatuľa musí byť zaizolovaná a jediné miesto, cez ktoré na citlivý materiál dopadne svetlo, predstavuje dierka.

Na otázku, prečo sa vôbec zaoberať niečím takým, dáva odpoveď portál pinholeday.org nasledovne: "Ide o jedinečnú osobnú skúsenosť! Na vyhotovenie fotografie stačí jednoduchá svetlotesná škatuľa, do ktorej urobíte dierku na jednej strane a do škatule vložíte fotograficky citlivý materiál. Môžete siahnuť po už hotovom 'prístroji', alebo si ho zhotoviť samostatne." A autor na portáli dodáva: "Dierková fotografia predstavuje výnimočný priestor pre magické javy." Vlastný dierkový aparát s neobmedzenou hĺbkou ostrosti, skreslenou perspektívou a dlhými expozičnými časmi otvára priestor pre tvorivosť každého záujemcu osobitne a "podnieti ho k starostlivému výberu námetov". Dierková fotografia dokáže čarovné veci..., naznačuje portál.

"Výstava fotografií Dierková Komora v Pohronskom múzeu v Novej Bani je prvou spoločnou výstavou siedmich autorov z portálu DierkovaKomora.sk," uvádza na svojom webe Pohronské múzeum. Andrea Ehrenreich, Juraj Klas, Michal Kurota, Jakub Ľudma, Peter Minárik, Ondrej Rychnavský a Jozef Pajerský vo svojich výstavných sériách vystavili v dňoch 8. - 19. apríla tohto roku svoj osobitný prístup k tvorbe pomocou camery obscury, teda dierkového prístroja.

DierkovaKomora.sk je webový portál, ktorý prezentuje tvorbu slovenských fotografov používajúcich dierkový prístroj, dierkovú komoru, cameru obscuru, pinhole, čo sú názvy pre tú istú vec - jednoduchý prístroj na vykreslenie obrazu. Dlhodobým cieľom zakladateľa portálu Jozefa Pajerského je zvyšovanie povedomia o tejto fotografickej technike v spoločnosti a hľadanie nových prístupov pri využívaní dierkovej komory v súčasnej fotografii. Portál je miestom, na ktorom predstavuje tvorbu slovenských autorov fotografujúcich bez objektívu pomocou svojich vlastnoručne zostrojených alebo zakúpených dierkových komôr. Tejto téme sa venujú aj ďalšie slovenské či české webové stránky, napríklad: ephoto.sk, pinhole.cz, fotoaparat.cz, z pohľadu fyziky vysvetľuje princíp dierkovej fotografie aj fyzweb.cz.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?