• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
Bratislava

Zahraniční Slováci vítajú, že sa na nich myslí vo vládnom programe

  • 13:59 14.04.2016
  • Bratislava
Zahraniční Slováci vítajú, že sa na nich myslí vo vládnom programe

Zahraniční Slováci vítajú, že do Programového vyhlásenia vlády SR sa dostala aj téma starostlivosti o krajanov v zahraničí.

Zahraniční Slováci vítajú, že do Programového vyhlásenia vlády SR sa dostala aj téma starostlivosti o krajanov v zahraničí. Zďaleka tam však nie je všetko z Memoranda Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ). Uviedol predseda združenia Vladimír Skalský s tým, že zahraniční Slováci budú žiadať splnenie požiadaviek, ktoré mali už pred voľbami.

"Rozhodne si stojíme za tým, čo sme vláde adresovali a čo nám bolo z väčšej časti pred voľbami verejne prisľúbené. Budeme to požadovať. Verím, že sme na dobrej ceste zvrátiť pokles objemu grantovej podpory, zriadiť Centrum slovenského zahraničia v Bratislave, obnoviť Komisiu pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Zahraničnom výbore NR SR či skomfortniť voľby zo zahraničia," povedal Skalský. Slováci žijúci v zahraničí v prípade podpory hovoria o navýšení sumy na aspoň 1,3 milióna eur.

Programové vyhlásenie vlády hovorí o kontinuálnej a stabilnej zahraničnej politike v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Ministerstvo zahraničných vecí mieni pokračovať vo svojich aktivitách zameraných na pomoc slovenským občanom a podnikateľom. Ambicióznejší prístup zvolí v starostlivosti o krajanov žijúcich v zahraničí a navyšovaní slovenských príspevkov na rozvojovú pomoc. Vláda chce okrem iného prijímať opatrenia, ktoré podporia využitie skúseností Slovákov v zahraničí s umožnením efektívneho návratu do spoločenského, hospodárskeho a sociálneho života na Slovensku.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.