• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

M. KRASŇANSKÝ: Pekná cesta znamená aj to, že sa tam človek nezabije

  • 10:06 07.04.2016
  • Bratislava
M. KRASŇANSKÝ: Pekná cesta znamená aj to, že sa tam človek nezabije

Mladá lezecká špička bude na multimediálnej prezentácii rozprávať aj o tom, ako sa dá vykreovať lezecká línia a preraziť až na vrchol.

Dve významné expedície slovenských lezcov, ktoré zaznamenali úspešné prvovýstupy, predstavuje v Bratislave 17. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto (6. - 10. 4.). Trojica horolezcov Jozef Krištoffy - Martin Krasňanský - Vlado Linek priblíži svoj januárový prvovýstup najťažšej voľnej línie v patagónskej oblasti Cochamo v Chile. "Patagónia je v celom svete pojem sám o sebe - divoká príroda, extrémne náročné počasie, jedny z najťažších skalných stien sveta," predstavil Martin Krasňanský oblasť, v ktorej Slováci zanechali svoju stopu.

"Budeme rozprávať o tom, aké to je vôbec byť mimo civilizácie vyše mesiaca, ako je nastavená denná rutina - vstávam ráno o piatej, idem do steny, zavesím sa do nejakých 500 metrov, snažím sa vyrovnať s úplne novým terénom, kadiaľ sa ešte nikomu nepodarilo preliezť," povedal Krasňanský pre TASR k multimediálnej prezentácii, na ktorej bude mladá lezecká špička rozprávať aj o tom, ako sa dá vykreovať lezecká línia a preraziť až na vrchol.

Trojica sa v severnej Patagónii prebíjala terénom, ktorý bol veľmi ťažko zaistiteľný. "Bolo tam veľmi málo možností na zaistenie, v rámci bezpečnosti pri lezení to veľakrát bolo na hrane pádov. Neskôr sa nám túto cestu podarilo preliezť opäť, mali sme ju už predpripravenú, poznali sme jej dĺžky, každý člen nášho tímu ich preliezol voľne - bez pádu," vysvetlil "spoluautor" prvej slovenskej línie v oblasti Cochamo v Chile.

"Pokúsili sme sa urobiť cestu, ktorá bude bezpečná a stále dosť fyzicky aj psychicky náročná, ale nebude to niečo také, kde by človeku skutočne hrozila smrť. Chceli sme, aby tá cesta bola pekná, pre nás atribút pekná znamená aj to, že človek sa tam nezabije," podčiarkol 33-ročný Krasňanský s tým, že úspešný tím slovenských lezcov dostal na svoj športový výkon tiež spätnú väzbu z chilského lezeckého časopisu. "Zhodnotil to, že zatiaľ je to svojou náročnosťou najťažšia cesta viacdĺžková vo veľkých stenách v Chile," dodal k prvovýstupu nazvanom El Condor Pasa (Let kondora) klasifikácie 8b v severozápadnej stene Trinidad Central.

S ľadovcami a trhlinami si na svojej expedícii museli poradiť Ján Smoleň a Michal Sabovčík v južnej Patagónii na argentínskej strane, kde sa im podaril prvovýstup na Cerro Fitz Roy. Ich multimediálna prezentácia bude nielen o novej slovenskej 13-dĺžkovej ceste s názvom Asado, o ktorej píše aj známy lezecký portál Planet Mountain.

Blok nazvaný Slovenská Patagónia štartuje na festivale Hory a mesto v multiplexe Cinema City v Auparku dnes o 20.00 hodine.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?