• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Osemnásťnásobná česká zlatá slávica Lucie Bílá má dnes 50. narodeniny

  • 9:07 07.04.2016
  • Bratislava
Osemnásťnásobná česká zlatá slávica Lucie Bílá má dnes 50. narodeniny

Na svojom konte má viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií.

Osemnásťnásobná česká zlatá slávica Lucie Bílá má dnes 50. narodeniny. Už tento víkend (9. a 10. apríla) ich oslávi trojicou megakoncertov na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Narodila sa 7. apríla 1966 ako Hana Zaňáková v Otvoviciach pri Kladne. Vyučila sa za dámsku krajčírku, spev študovala v ľudovej škole umenia. Ako speváčka začínala so skupinou Hélius, potom s formáciou Rock Automat, dva roky spievala s metalovou skupinou Arakain. Od roku 1985 účinkovala so skupinou Maximum Petra Hanniga a práve kapelník Petr Hannig jej vymyslel umelecké meno Lucie Bílá. S nimi aj vydala v roku 1986 svoju prvú LP platňu Lucie Bílá, z tejto platne je i prvý hit Neposlušné tenisky.

Od deväťdesiatych rokov je na sólovej dráhe. V roku 1992 vydala prvý sólový album Missariel. V tom istom roku si získala úspech aj účinkovaním v muzikáli Bedári. S úspechom potom účinkovala aj v ďalších muzikáloch Dracula (1994), Krysař (1996), Johanka z Arku (2000), Excalibur (2003) a Carmen (2008). Jej domovskou scénou je Divadlo Ta Fantastika, ktorého je polovičnou spolumajiteľkou spoločne s producentom Petrom Kratochvílom. Tri roky účinkovala v titulnej postave muzikálu Johanka z Arku, za ktorú dostala Cenu Thálie 2000 v oblasti opereta a muzikál.

Česká speváčka Lucie Bílá počas koncertu s názvom "Černobílé turné" na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 19. októbra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Od polovice 90. rokov získala všetky ocenenia, ktoré ponúka česká hudobná scéna. V roku 1996 jej udelili prvého českého Zlatého slávika, ten najnovší - osemnásty je za rok 2015.

Za svoj najväčší doterajší úspech považuje speváčka dve vystúpenia na hudobnom festivale Pražská jar 1998. Podarilo se jej to ako prvej popovej speváčke v histórii tohto prestížneho podujatia. Prvý koncert mala s Pardubickou filharmóniou a dirigentom Douglasom Bostockom, druhý s Hudbou Hradnej stráže a Polície ČR pod taktovkou Libora Peška.

Na svojom konte má viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií. V októbri 2007 vydala úspešný štúdiový album Woman, v novembri 2009 ďalšiu štúdiovku s názvom Bang! Bang! V roku 2008 vyšiel záznam koncertu na CD+DVD pod názvom Lucie Bílá/Lucerna. V novembri 2010 to bol album Biele Vianoce Lucie Bílej, v marci 2011 album Duetá naBílo a v novembri 2011 pokračovanie Duetá naBílo 2. V novembri 2012 bol vydaný štúdiový album s názvom Modi, v októbri 2013 koncertné CD+DVD Biele Vianoce v Opere a vo februári 2014 album s názvom Recitál. V októbri 2014 vyšiel kompilačný trojalbum Diamond Collection. K životnému jubileu vychádza v týchto dňoch nový štúdiový album Hana aj kompilácia Veľké hity pre slávnostné chvíle.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?