• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
16°Bratislava

Ministri odovzdali premiérovi návrhy programového vyhlásenia vlády

  • 16:36 06.04.2016
  • Bratislava
Ministri odovzdali premiérovi návrhy programového vyhlásenia vlády

O bližších detailoch ministri pre médiá zatiaľ nechceli hovoriť.

Premiér Robert Fico už má v rukách programové vyhlásenie svojej novej vlády. Jednotliví členovia mu dnes priniesli návrhy jeho častí za svoje rezorty. O bližších detailoch ministri pre médiá zatiaľ nechceli hovoriť.

„V zásade máme návrh a toto je koaličná vláda, takže musíme zozbierať pripomienky a mať čas na to, aby sme dokázali tie veci poupravovať a dať ich do nejakej podoby, ktorá bude mať všeobecnú podporu,“ objasnil ďalší postup podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Definitívne by mala vláda návrh svojho programového vyhlásenia schváliť na nasledujúcom treťom zasadnutí (13.4.).

Vláda sa pred týždňom dohodla, že ministri dnes prinesú už návrhy, ktoré sú prerokované so sociálnymi partnermi. Niekde však rokovania ešte neboli ukončené, napríklad na ministerstve zdravotníctva. Informoval o tom šéf rezortu Tomáš Drucker. „Určite chcem, aby boli do programového vyhlásenia vlády zaradené všetky tie veci, ktoré si zdravotníctvo pýta už niekoľko rokov. Diskutujem o tom aj s odbornými komorami, asociáciami a zväzmi,“ vysvetlil minister.

„Z hľadiska prípravy programového vyhlásenia vlády by som v mojom prípade hovoril skôr o dolaďovaní než o nastavovaní,“ priblížil svoju situáciu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Prezradil, že pre neho je dôležité, aby sa v budúcich rokoch zvýšil objem prostriedkov smerujúcich do rozvojovej pomoci Slovenska.

Lajčák presadzuje i koncepčnejšiu starostlivosť o Slovákov v zahraničí. „Aby odrážala to, že sa nám zmenila štruktúra slovenskej komunity, že máme mnoho mladých ľudí s malými deťmi, ktorí majú záujem, aby si udržali jazyk, to znamená, tá tradičná krajanská politika už dneska nie je adekvátna tomu, čo potrebujeme,“ objasnil.

Detaily na teraz neprezradila ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Tých top problémov je určite viac. Keď to mám zhrnúť, tak je to dôveryhodnosť a efektívnosť justície, aby sa súdnym rozhodnutiam dalo veriť a aby súdne konania prebiehali rýchlejšie. Spôsob, ako to docieliť, predstavím v programovom vyhlásení vlády,“ uviedla.

Minister obrany Peter Gajdoš považuje za prioritu zvýšenie bezpečnosti a obrany Slovenska. Je totiž presvedčený, že občania si to zaslúžia. Konkrétne návrhy, ktoré dnes odovzdal, nepriblížil.

„Jednoznačne je to nízkouhlíkové hospodárstvo,“ načrtol hlavnú úlohu na nasledujúce štyri roky minister životného prostredia László Solymos. Šéf rezortu vnútra Kaliňák sa zameral na boj proti korupcii, kde spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti. „Budú tam veci týkajúce sa verejnej správy, pokračovanie formy klientskych centier a poskytovanie lepšej služby občanom, ako ste si to mohli vyskúšať už tu v Bratislave,“ doplnil.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

DNES - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.