• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Ochranári zachraňujú pri Tvrdošovciach sokola červenonohého

  • 12:31 12.03.2016
  • Tvrdošovce
Ochranári zachraňujú pri Tvrdošovciach sokola červenonohého

Sokol červenonohý je na Slovensku kriticky ohrozený druh. Kým v rokoch 1995 – 2000 tu hniezdilo ešte 50 až 70 párov, v roku 2012 nezaznamenali ani jedno úspešné hniezdenie.

V havranej kolónii v Tvrdošovciach v okrese Nových Zámkov už po štvrtý rok pomáhajú odborníci z Občianskeho združenia Ochrany dravcov na Slovensku havranom tým, že im prinášajú materiál na stavbu – konáriky a odrezky. Veria, že aj vďaka tomu bude hniezd viac a do krajiny vráti vzácny sokol červenonohý. Uviedol pre TASR ochranár dravcov Roman Slobodník.

„Pomaly sa prebúdzajúca jar má veľký vplyv na živočíšnu ríšu. Prvé druhy si začínajú stavať hniezda a zháňajú na ne potrebný materiál, patria medzi ne i havrany. Tie neskôr využívajú na hniezdenie kriticky ohrozené sokoly červenonohé, momentálne zimujúce v subsaharskej Afrike. Vlastné hniezda si nestavajú a sú tak odkázané na pomoc druhých,“ vysvetlil Slobodník s tým, že preto im prinášajú materiál na stavbu. Podľa jeho slov tento spôsob podpory hniezdenia havranov sa v Maďarsku ukázal ako veľmi efektívny, pretože vďaka dostatku hniezdneho materiálu neboli slabšie jedince vytláčané alebo okrádané o svoje hniezda. „Kolónia v Tvrdošovciach rastie aj vďaka nášmu pričineniu. V minulom roku sme tu narátali 229 hniezd a približne 450 havranov. Voľné hniezda s obľubou obsadzujú myšiarky ušaté, sokoly myšiare a veríme, že tento rok opäť priletia i sokoly červenonohé,“ povedal. Dodal, že pred rokom sa tu vyskytovali dve samičky, nenašli však samca a hniezdenie tak nebolo potvrdené.

Podľa jeho slov sokol červenonohý je na Slovensku kriticky ohrozený druh. Kým v rokoch 1995 – 2000 tu hniezdilo ešte 50 až 70 párov, v roku 2012 nezaznamenali ani jedno úspešné hniezdenie. V roku 2015 to bol iba jeden pár. Sokoly využívajú hniezda strák, havranov či vrán, ktoré začínajú so starostlivosťou o mladé skôr. „V projekte Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa zameriavame na viaceré opatrenia tak, aby sme vzácneho sokola na Slovensku udržali. Pre podporu hniezdenia sme inštalovali búdky a vyčistili ich, zabezpečili sme legislatívnu ochranu straky, havrana a vrany ako prirodzených staviteľov hniezd v kľúčových častiach Chránených vtáčích území,“ priblížil ochranár. Vylepšili tiež hniezdne biotopy výsadbou pôvodnej drevinovej vegetácie (duby, javory, jasene, vŕby, topole, moruše) a kontrolovali, či sa stromy ujali. „Radíme aj užívateľom pozemkov v oblasti aplikovania prírode blízkeho poľnohospodárstva. Prílet najväčšieho fešáka medzi dravcami očakávame koncom apríla a začiatkom mája,“ uzatvoril Slobodník.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

DNES - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

DNES - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

DNES - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

DNES - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.