• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
23°Bratislava

5 dôvodov, prečo musíte jesť viac fermentovaných potravín

  • 13:15 09.03.2016
  • Bratislava
5 dôvodov, prečo musíte jesť viac fermentovaných potravín

Jedlo môže byť liek a v prípade fermentovaných potravín to platí dvojnásobne. Zistite, prečo by ste si mali kyslú kapustu dopriať častejšie.

Sú plné probiotík

Probiotiká (prospešné baktérie) sú absolútne nevyhnutné pre správnu funkciu dvoch životne dôležitých systémov tela - trávenia a imunity. Zatiaľ čo väčšina probiotických doplnkov obsahuje okolo 50 miliárd aktívnych baktérií, nedávny výskum ukázal, že 100 až 200 g domácej kyslej kapusty má až 10 biliónov dobrých baktérií!

Plné enzýmov

Keď budete jesť nepasterizované fermentované potraviny, prijmete veľké množstvo živých enzýmov, ktoré sú pripravené rozložiť množstvo sacharidov, tukov a bielkovín. To znižuje zaťaženie pankreasu a iného tráviaceho ústrojenstva a poskytuje toľko potrebný materiál pre stovky enzymatických procesov vo všetkých častiach tela.

Bohaté na biologicky dostupné živiny

Fermentované potraviny sú v podstate už sčasti rozložené, takže je ľahšie pre tráviaci trakt z nich dostať potrebné živiny. V prípade kyslej kapusty sú to napríklad vitamíny B1, B6, B9, C, K, mangán, vápnik, draslík, horčík, fosfor a železo.

Zlepšujú trávenie

Spočiatku môžu spôsobovať typické zažívacie problémy, ako je nadúvanie, no pri pravidelnom užívaní príznaky ustúpia. Toto sú niektoré výhody fermentovaných potravín, ktoré sa prejavia po zlepšení trávenia:

  • Liečia gastrointestinálne poruchy
  • Zmierňujú chronickú únavu
  • Zmierňujú alergie
  • Zmierňujú zápchu
  • Odstraňujú problematické baktérie a parazity
  • Zlepšujú kožné problémy
  • Zlepšujú funkciu pečene

Zlepšujú imunitný systém

Vzhľadom k tomu, že približne 80% nášho imunitného systému je v našich črevách, dáva zmysel, že lepšie trávenie bude mať priamy a pozitívny vplyv na imunitný systém.

Čítajte: Kombucha: Účinky a recept na elixír zdravia

Konzumáciou fermentovaných potravín v pravidelných intervaloch v podstate vybudujete "armádu" dobrých baktérií, ktoré vytvoria vhodné prostredie vo vašom čreve a nájdu a zničia všetky mikróby alebo toxíny.

Čítajte: Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti

Hľadajte preto surové, nepasterizované výrobky, ktoré neobsahujú žiadne iné nebezpečné látky. Konzumujte kyslú kapustu, kimchi, kvas, jablčný ocot, kombucha, jogurt, kefír, miso, natto či kváskový chlieb.

Zdroj: Info.sk, TM, healingthebody.ca, naturalnews.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

VČERA - 9:30Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.