• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Rast amerického sektora služieb sa mierne spomalil

  • 21:51 03.03.2016
  • Washington
Rast amerického sektora služieb sa mierne spomalil

Ekonómovia počítali s poklesom až na 53,1 bodu. Výsledok tak naďalej predstavuje rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala vo februári mierne spomalenie tempa rastu, napriek tomu ale prekonala odhady ekonómov. Informovala o tom agentúra RTTNews, ktorá sa odvolala na údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Index nákupných manažérov ISM pre americký nevýrobný sektor klesol vo februári na 53,4 bodu z 53,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali s poklesom až na 53,1 bodu. Výsledok tak naďalej predstavuje rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod mierne spomalenie rastu sektora služieb sa do veľkej miery podpísal pokles zamestnanosti. Príslušný podindex klesol vo februári na 49,7 bodu z 52,1 bodu v januári. Bol to prvý pokles podindexu od februára 2014.

Klesol aj podindex nových objednávok, a to z 56,5 na 55,5 bodu. Vzhľadom na hodnotu nad 50 bodov to však stále znamená pokračovanie rastu.

Na druhej strane čiastkový index podnikateľskej aktivity zaznamenal prudký rast. Zvýšil sa z januárovej úrovne 53,9 bodu na 57,8 bodu.

Priemyselné objednávky v USA sa v januári vrátili k rastu

Priemyselné objednávky v USA sa po prudkom decembrovom prepade vrátili v januári k rastu, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie za posledných sedem mesiacov. Aj napriek tomu ale výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu dnes uviedlo, že po decembrovom poklese o 2,9 % priemyselné objednávky v januári o 1,6 % vzrástli. Bol to najvýraznejší rast od júna minulého roka. Zotavenie však nedosiahlo očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom objednávok v priemysle až o 2 %.

K návratu k rastu najviac prispeli objednávky tovaru dlhodobej spotreby. Tie sa zvýšili v januári o 4,7 %, čo bol výrazný obrat oproti vývoju v decembri, keď o 4,6 % klesli. Najmä objednávky dopravných zariadení prudko vzrástli, až o 11,4 %, zatiaľ čo v decembri sa prepadli o 12,2 %. V rámci tejto kategórie opäť najvýraznejšie vzrástli objednávky na dopravné lietadlá. Tie sa zvýšili o 54,4 %.

Vzrástli aj objednávky na kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem. Tie sa v januári zvýšili o 3,4 %, čo predstavuje najvýraznejší rast od júna 2014. Naopak, objednávky na tovar krátkodobej spotreby, ako sú chemické produkty či odevy, v januári pokračovali v poklese, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. V decembri klesli objednávky v tejto kategórii o 1,1 %, v januári to bolo o 1,4 %.

Produktivita práce v USA v 4. kvartáli klesla

Produktivita práce v USA vlani v 4. kvartáli klesla najstrmšie za takmer dva roky, ale na druhej strane bol jej pokles miernejší, ako naznačoval prvý odhad. Náklady na prácu však rástli najrýchlejšie za celý rok. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že produktivita v posledných troch mesiacoch 2015 klesla medziročne o 2,2 % a nie o 3,3 %, ako signalizoval rýchly odhad. Na druhej strane aj revidovaný pokles bol najstrmší od 1. kvartálu 2014.

Za celý minulý rok sa produktivita práce v USA zvýšila len o 0,7 %, čo je jej najslabší rast od roku 2013.

Náklady na prácu pritom v 4. kvartáli 2015 stúpli o 3,3 %. Ani tento výsledok sa nezhoduje s rýchlym odhadom, podľa ktorého sa mali náklady zvýšiť o 4,5 %. Za celý rok 2015 vzrástli náklady na prácu o 2,1 %.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.