• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

Generálny pardon skončil, nezodpovedných motoristov čakajú pokuty

  • 14:29 01.03.2016
  • Bratislava
Generálny pardon skončil, nezodpovedných motoristov čakajú pokuty

Od 1. januára 2016 začala platiť novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá dvojmesačný generálny pardon zaviedla.

Dvojmesačný generálny pardon, ktorý zaviedlo ministerstvo dopravy pre motoristov, ktorým vypršala na autách platnosť emisnej či technickej kontroly, skončil 29. februára. Ak vodiči v januári a februári podrobili svoje vozidlá dodatočnej kontrole, vyhli sa pokute. Oddnes sa situácia mení.

Od 1. januára 2016 začala platiť novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá dvojmesačný generálny pardon zaviedla. Znamená to, že ak prevádzkovateľ vozidla, ktorý pred 1. januárom 2016 vozidlo nepodrobil v ustanovenej lehote technickej alebo emisnej kontrole a túto povinnosť splnil do 29. februára 2016, alebo ak v tejto lehote dal vozidlo vyradiť z evidencie, okresný úrad zastaví konanie o uložení pokuty, ktoré bolo začaté a o ktorom sa právoplatne nerozhodlo do 1. januára 2016.

Generálny pardon sa netýka konaní, ktoré boli na okresných úradoch odboroch cestnej dopravy a pozemných komunikácií právoplatne rozhodnuté. V takomto prípade je prevádzkovateľ vozidla povinný pokutu uhradiť.

Novela zákona zaviedla aj legislatívny podklad pre ukladanie pokút prevádzkovateľom vozidiel za nepodrobenie vozidla technickej kontrole alebo emisnej kontrole v tzv. rozkaznom konaní. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky plánuje po ukončení generálneho pardonu prostredníctvom jednotného informačného systému v cestnej doprave spustiť automatické ukladanie pokút.

Podľa informácií na stránke ministerstva dopravy, informačný systém bude sám automaticky vyhľadávať evidované vozidlá, ktoré neboli podrobené príslušným kontrolám, a v prípade zistenia takéhoto vozidla sa automaticky vygeneruje rozkaz o uložení pokuty, ktorý sa zašle prevádzkovateľovi vozidla. Ak prevádzkovateľ vozidla do 15 dní od doručenia rozkazu uhradí 2/3 uloženej pokuty, pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške.

Ak prevádzkovateľ vozidla nesúhlasí z nejakých dôvodov s uložením pokuty, môže voči rozkazu o uložení pokuty podať odpor, ktorý musí odôvodniť. Včasným podaním odporu sa rozkaz zrušuje v celom rozsahu a okresný úrad bude v konaní pokračovať klasickým správnym konaním o správnom delikte prevádzkovateľa vozidla. Ak nakoniec bude pokuta aj v správnom konaní uložená, okresný úrad uloží povinnosť uhradiť štátu trovy spojené s prejednaním správneho deliktu vo výške 30 eur.

Ak máte neplatnú technickú kontrolu, hrozí vám pokuta 165 eur. Taká istá pokuta vám hrozí aj v prípade, že nemáte platnú emisnú kontrolu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.