• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Väčšina ľudí chce koaličnú vládu. Akú by ste si želali vy?

  • 13:52 16.02.2016
  • BRATISLAVA
Väčšina ľudí chce koaličnú vládu. Akú by ste si želali vy?

Prieskum agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA.

Vznik koaličnej vlády po marcových voľbách do Národnej rady (NR) SR si želá väčšina respondentov prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA. Najčastejšie (47,2%) spomínajú koaličnú zostavu strán Smer-SD a SNS a ostatným možným koalíciám dávajú menej ako štvrtinovú pravdepodobnosť.

Odporúčame:

Smer by potreboval koalíciu pre väčšinu v parlamente


Koaličnú vládu by chcelo vyše 68 percent respodentov

Respondentov sa v prieskume pýtali, či si myslia, že budúca vláda bude opäť vládou jednej strany alebo koaličná, teda zložená z viacerých strán. Vyjadriť sa tiež mohli na otázku, akú vládu by chceli, či vládu jednej strany alebo koaličnú.

Na otázku: "Myslíte si, že budúca vláda bude opäť vládou jednej strany, alebo koaličná, teda zložená z viacerých strán?" sa 60,3 percenta opýtaných priklonilo ku koaličnej vláde (skôr koaličná ako vláda jednej strany - 48,3 % a rozhodne koaličná - 12 %) a 16,2 % k vláde jednej strany (rozhodne vládou jednej strany - 5 % a skôr vládou jednej strany ako koaličná - 11,2 %). Na otázku nevedelo odpovedať 23,5 % respondentov.

Z odpovedí na otázku: "Akú vládu by ste chceli, vládu jednej strany alebo koaličnú?" vyplýva, že koaličnú vládu preferuje 68,2 % respondentov (skôr koaličnú ako vládu jednej strany - 48,8 % a rozhodne koaličnú - 19,4 %), vládu jednej strany by chceli 11,2 % respondentov (rozhodne vládu jednej strany - 5,8 % a skôr vládu jednej strany ako koaličnú - 5,4 %) a 20,6 % to nevie. Agentúra Polis Slovakia uskutočnila prieskum pre agentúru SITA od 6. do 14. februára na vzorke 1 670 respondentov starších ako 18 rokov na území SR.

Najmenej želanou koalíciou je #Sieť - SNS - KDH - Most-Híd - OĽaNO-NOVA - SaS

Prieskum agentúry Polis Slovakia pre SITA zisťoval aj názory na možné povolebné koalície strán. Účastníkov prieskumu sa pýtali: "Chceli by ste, aby vznikla nasledujúca koalícia?" Z 12 možných alternatív z prieskumu vyšla ako najpravdepodobnejšia koalícia Smer-SD a SNS, ktorej vznik by rozhodne chcelo 23,6 percenta opýtaných a skôr áno ako nie by tejto koalícii povedalo 23,6 % respondentov.

Ostatné koalície získali 24,3 percenta a menej spomedzi pozitívne pre ich vznik naklonených respondentov. Takmer štvrtina respondentov (24,3 % - vyplýva z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno ako nie") je za dve možné koalície, a to koalíciu Smeru-SD a Mosta-Híd a koalíciu troch opozičných strán #Sieť, KDH a Most-Híd. Spojenie strán #Sieť a KDH by uprednostnilo (z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno ako nie") 22,7 % opýtaných a koalíciu Smeru a KDH by chceli (z odpovedí "rozhodne áno" a "skôr áno, ako nie") 22,3 % respondentov.

Najmenej "želanou" koalíciou by bola koalícia zložená zo subjektov #Sieť - SNS - KDH - Most-Híd - OĽaNO-NOVA - SaS. Táto možná vládna zostava získala 65,8 % hlasov proti jej vzniku (7,9 % opýtaných by jej povedalo "skôr nie, ako áno" a 57,9 % "rozhodne nie"). Ostatné možné koalície získali proti svojmu vzniku približne 50 až takmer 60 percent. Výnimkou je koalícia Smeru-SD a SNS so 42 % negatívnych názorov na jej možný vznik (18,9 % "skôr nie ako áno" a 23,1 % "rozhodne nie").

Preferencie by podľa ľudí mohli porásť #Sieti, ale aj SNS

Približne každý tretí účastník prieskumu by po parlamentných voľbách v prípade vzniku koaličnej vlády chcel v nej vidieť strany SNS (30,6 %) a Smer-SD (29,3 %). Respondenti na otázku: "Ak by mala vzniknúť koaličná vláda, ktoré strany by mali byť v takejto koalícii?" ďalej do prvej päťky strán zaradili: #Sieť (20,7 %), KDH (18,2 %) a Most-Híd (16,9 %). Hnutie OĽaNO-NOVA by v koalícii chcelo vidieť 8,7 %, SaS 4,1 %, SME RODINA - Boris Kollár 3,7 %, inú stranu 1,8 % a odpovedať nevedelo 27,9 %. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí.

Prieskum sledoval aj názory verejnosti na to, ktorým stranám sa do volebného dňa, 5. marca ešte môžu zvýšiť preferencie. Z odpovedí na otázku: "Ktoré politické strany majú ešte podľa vás, do volieb 5. marca, najväčší potenciál rastu?" vyplýva, že 28,1 percenta opýtaných si myslí, že by to mohla byť SNS a 24 percent si to myslí o strane #Sieť. Most-Híd by mohol posilniť podľa 19 percent, Smer-SD podľa 16,5 percenta opýtaných a rast KHD očakáva 14 percent. Nasledujú OĽaNO-NOVA (5,4 %), SaS (3,3 %), SME RODINA - Boris Kollár (3,3 %), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (1 %), SMK (1 %), iná (2 %) a 29,3 % na otázku nevedelo odpovedať. Aj v tomto prípade si mohli respondenti vybrať viac ako jednu stranu, teda mali možnosť viacerých odpovedí.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

VČERA - 19:30Domáce

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami.

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

VČERA - 17:11Domáce

Leteckých záchranárov z Popradu vyslali vo štvrtok popoludní do katastra obce Kamenica v okrese Sabinov, odkiaľ bol hlásený pád rogalistu.

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

VČERA - 16:34Domáce

Po stredajšej (15. 5.) streľbe na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore.

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

VČERA - 16:24Domáce

Hnutie Republika je pripravené pomôcť vláde pri stabilizovaní situácie v spoločnosti.