• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Legendárny komentátor Karol Polák zomrel

  • 11:03 17.01.2016
  • BRATISLAVA
Legendárny komentátor Karol Polák zomrel

Legenda športového komentovania Karol Polák nás dnes v skorých ranných hodinách opustil. Informovala o tom televízia TA3.


V bratislavských Podunajských Biskupiciach podľahol ťažkej chorobe vo veku 81 rokov.

Svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas zimných a letných olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy vo futbale a krasokorčuľovaní .

Karol Polák sa narodil 7. septembra 1934 v Bratislave. Jeho otec, bývalý ligový futbalista ho odmalička viedol k športu. V mladosti bol Karol Polák brankárom vo vtedajšej Červenej hviezde Bratislava a potom hral šesť rokov druhú basketbalovú ligu. Okrem športového talentu mal tiež umelecké sklony. "Naši vo mne objavili hudobný talent a dali ma na husle. Mám za sebou päťročnú hudobnú školu aj s absolventským koncertom". Neskôr mladý futbalový brankár študoval spev na konzervatóriu, až pokým mu vysokoškolský pedagóg Ján Borodáč nepovedal: "Karol, vykašli sa na tú operu, hlas máš dobrý, dobre vyzeráš, z teba bude herec!". A tak sa budúci športový komentátor rozhodol pre štúdium na divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Počas štúdia hrával v jednej malej kapele ako huslista, moderoval v Divadle hudby a chodil aj do rozhlasu na nočné služby ako hlásateľ. "Televízia začala vysielať v roku 1956. Prvý futbalový priamy prenos, ktorý som videl, komentoval jeden slávny rakúsky športový komentátor a to ma uchvátilo. Ale vtedy som ešte ani nesníval o tom, že by som ním chcel byť aj ja."

V roku 1962 sa Karol Polák stal komentátorom v novovznikajúcej športovej redakcii v Československej televízii. V priebehu nasledujúcich 30 rokov svojím charakteristickým štýlom komentoval nespočetné množstvo športových prenosov. Zúčastnil sa na šiestich zimných a šiestich letných olympiádach, siedmich majstrovstvách sveta a ôsmich majstrovstvách Európy vo futbale, dvadsiatich majstrovstvách sveta a Európy v krasokorčuľovaní.

Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú jedenástku Antonína Panenku na majstrovstvách Európy v Belehrade v roku 1976.

S pravidelným komentovaním skončil v roku 1992. Neskôr moderoval športovú reláciu Retro Šport na súkromnej rozhlasovej stanici Rádio Hornet. Dnes Karol Polák príležitostne spolupracuje s niektorými televíznymi a rozhlasovými stanicami a moderuje rôzne spoločenské akcie.

Mnohí športoví fanúšikovia o ňom hovoria ako o bezkonkurenčnej legende športového komentovania. Je držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) alebo ceny Slovenského olympijského výboru. "Komentátor musí vedieť, kedy vystupňovať emócie, kedy ich utlmiť, musí vedieť narábať s hlasom a s divákom sa rozprávať," tvrdil obľúbený Karol Polák.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.