• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
16°Bratislava

ONLINE: Druhá vlna zimy prichádza. Pozrite sa, čo sa na Slovensku deje

  • 15:45 15.01.2016
  • Bratislava
ONLINE: Druhá vlna zimy prichádza. Pozrite sa, čo sa na Slovensku deje

Studená zima sa opäť hlási o slovo. Cez víkend má snežiť a teploty majú v niektorých častiach Slovenska klesnúť až na mínus 25 stupňov Celzia.


"Ochladenie sa naplno prejaví cez víkend a medzitým bude snežiť na viacerých miestach, predovšetkým na severe Slovenska," upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ.

Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nad ránom ojedinele okolo mínus 25 stupňov Celzia. Vpády arktického vzduchu na naše územie v zimnom období nie sú ojedinelým javom.

Aké je u vás počasie? Pošlite nám informácie, fotografie alebo video na adresu [email protected]

18:48
Hlavné mesto tento rok vyčlenilo na zimnú údržbu 4,6 milióna eur, približne o 300.000 eur viac ako vlani. Do dnešného dňa sa v Bratislave vykonalo päť celomestských posypov, pričom najkritickejším dňom bol 4. január. Prvýkrát počas tejto sezóny vozidlá zimnej údržby vyšli do ulíc 25. novembra 2015.

Hovorkyňa zatiaľ hodnotí, že vlaňajší december a tento mesiac sú veľmi podobné s minulými dvoma rokmi. "December si vyžiadal v prvom rade preventívne posypy a január aj niekoľko celomestských posypov a množstvo malých čiastkových posypov na rajónoch," dodala.

18:10
Zima zatiaľ dopravu na rýchlostnej ceste PR1BINA neskomplikovala.

V zimnom období, ktoré potrvá do 31. marca, zabezpečuje údržbu rýchlostnej cesty v okolí Nitry 16 operátorov cestnej údržby, dvaja mechanici, osem operátorov centra monitorovania dopravy a štyria hliadkari. Na úseku v Banskej Bystrici sú šiesti vodiči zimnej údržby, traja operátori oddelenia monitorovania dopravy a dvaja mechanici.

17:48
Mesto Žilina vyčlenilo v rozpočte na zabezpečenie zimnej údržby 255 kilometrov (km) ciest a 62 km chodníkov zhruba 600.000 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Na výkon zimnej údržby je pripravených šesť veľkých sypačov, štyri multikáry, tri traktory a dva UNC nakladače. "V rozpočte sme rezervovali na zimnú údržbu zhruba 600.000 eur, konečná suma však bude závisieť od intenzity zimy. Keďže zimná údržba je v zmysle Operačného plánu do 31. marca 2016, nie je možné teraz povedať, koľko finančných prostriedkov sme zatiaľ minuli. Presne to bude vyčíslené až v záverečnom účte, ktorý bude známy v apríli 2016," doplnil hovorca mesta.

16:45
Doterajší mierny priebeh zimy príliš nezaťažil rozpočty miest v Trnavskom kraji. Na zimnú údržbu komunikácií minuli samosprávy menej v porovnaní s inými rokmi, v rozpočtoch miest však samostatná kapitola na prostriedky pre tento účel zväčša nie je.

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) má v agende 1592 km ciest 2. a 3. triedy a cesty 1. triedy na základe zmluvného vzťahu so Slovenskou správou ciest. Podľa hovorkyne Natálie Krištofíkovej v tomto roku zabezpečuje údržbu približne 260 zamestnancov pomocou 92 mechanizmov. "V prípade potreby a v kalamitných stavoch má SÚC TTSK zazmluvnené externé mechanizmy, ktoré sú v 24-hodinovej pohotovosti pripravené pomôcť na našich úsekov ciest," dodala pre TASR. Ani SÚC TTSK nemá presne stanovený rozpočet na túto zimu, výška nákladov je závislá od počasia. Za sezónu 2014/2015 to bolo 4,386 milióna eur.

15:55
V tatranských lyžiarskych strediskách je už pravá zimná nálada. Po výdatnom snežení pripadlo vo Vysokých Tatrách od 25 do 30 centimetrov prírodného snehu, pre lyžiarov je otvorených 23 zjazdoviek a lyžovačku si užívajú na 19 kilometroch tratí. "Na Skalnatom plese dokonca vyrástli štyria megasnehuliaci, ktorí sú aj túto zimu milou atrakciou najmä pre malých návštevníkov. Vyfotiť sa s nimi a odniesť si spomienku spod Lomnického štítu môžu všetci výletníci, ktorí zavítajú k výstupnej stanici 15-miestnej kabínkovej lanovky na Skalnatom plese," informovala hovorkyňa Tatry Mountain Resorts (TMR) Zuzana Fabianová.

Na Skalnatom plese vyrástli štyria megasnehuliaci.

15:50
V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách, pod 1600 metrov nad morom v Tatrách a 1300 metrov vo Fatrách, trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

15:19
Viaceré úseky ciest na území Prešovského kraja pokrýva čerstvý sneh. Sneženie, ktoré sa začalo v noci nadnes, na niektorých trasách pretrváva. Všetky cesty kraja sú však nateraz zjazdné.

Ako informuje na svojej webovej stránke Správa a údržba ciest (SÚC) Prešovského samosprávneho kraja, počas noci tu nasnežilo od jedného do desiatich centimetrov snehu.

15:10
Mesto Košice zatiaľ na zimnú údržbu minulo iba časť vyčlenených peňazí. Dôvodom je slabá zima. Mesto vykonáva zimnú údržbu v súlade s platným Operačným plánom prostredníctvom firmy Kosit, a.s., s ktorou má uzavretú zmluvu. "Na zimnú údržbu v roku 2016 je vyčlenených z rozpočtu 1,3 milióna eur," informovala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová. Viac o zimnej údržbe v Košiciach si prečítajte TU.

15.00
SHMÚ varuje pred snehovými jazykmi, závejmi a nízkymi teplotami.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

DNES - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

DNES - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

DNES - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

DNES - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

DNES - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".