• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Rady od policajta: Ako ochrániť dom pred zlodejmi

  • 18:24 15.01.2016
  • Bratislava
Rady od policajta: Ako ochrániť dom pred zlodejmi

Majiteľ domu alebo bytu hrá najväčšiu rolu nielen v zabránení vlámania, ale aj v nájdení ukradnutých vecí a chytení páchateľa.

Policajt na dôchodku James L napísal pre stránku GraywolfSurvival.com niekoľko tipov na ochranu domu spolu s účinnými stratégiami pre obnovu ukradnutých predmetov a zadržanie vinníkov.

Jeho rady možno rozdeliť do dvoch základných kategórií: techniky pre zabezpečenie vášho domu a stratégie, ako neprilákať zlodejov.

V prvej kategórii sú tipy na zamykanie a zabezpečenie všetkých okien a dverí, výber správnych typov dverí a posilnenie ich rámov. Odporúča pevné dvere, najlepšie bez okien a zabezpečenie rámov posuvných dverí zvnútra.

Pozrite si: Nápady, ako zabezpečiť dom pred zlodejmi

Zatiaľ čo niektoré z tipov v prvej kategórii sa môžu zdať zrejmé, určite sú to dôležité faktory, ktoré sú často prehliadané.

V druhej kategórii sú niektoré menej zrejmé tipy. Mnohých môže prekvapiť, že existuje zariadenie, niečo ako reverzné kukátko, ktoré umožňuje zlodejom nahliadnuť dovnútra domu pomocou vstavaného kukátka predných dverí. To je dôvod, prečo by ste si mali nainštalovať kryt na kukátka všetkých dverí.

Mnoho ľudí si nemusí uvedomovať, že zlodeji môžu využívať sociálne médiá na pomoc v ich trestnej činnosti. Napríklad, ak oznámite na Facebooku, že sa chystáte na dovolenku, alebo zverejníte obrázky, keď ste na dovolenke, skutočne pozývate zlodejov do vášho domova, kým ste preč.

Tiež je dobrý nápad nechváliť sa na internete drahými produktmi, ako sú televízory, notebooky alebo iné ľahko prenosné predmety, ktoré je jednoduché predať.

Pozrite si: Neskutočný akrobatický kúsok mu zachráni auto pred krádežou

Ďalšie tipy na prevenciu vlámania zahŕňajú vlastnenie psa (alebo aspoň naznačiť, že ho vlastníte, napríklad tabuľkou). Pri dlhodobom pobyte mimo mesta si dajte pozastaviť doručovanie novín a pošty, alebo nech vám ich vyzdvihne priateľ a je možné upozorniť políciu, ak sa chystáte odísť na veľmi dlhú dobu.

Len malé percento krádeží a vlámaní je vyriešených vďaka odtlačkom prstov alebo iných forenzných dôkazov. Je ďaleko efektívnejšie jednoducho katalogizovať a dokumentovať svoj majetok tak, aby mohol byť ľahko identifikovaný a vrátil sa, a aby bol zlodej chytený pri čine, keď sa ho bude snažiť predať.

Urobte si fotografický záznam všetkého, čo je ľahké predať spolu so sériovými číslami. Majte tieto záznamy na flash disku alebo na bezpečnom a skrytom mieste, nie na počítači, ktorý by mohol byť odcudzený pri vlámaní.

Pozrite si: Ako si z fľaše od majonézy vyrobiť trezor

Fotografie a sériové čísla sú najlepšie nástroje, ktoré pomôžu polícii vyriešiť zločin. V mnohých záložniach prevádzkovatelia kontrolujú sériové čísla a môžu ukradnuté predmety nahlásiť.

Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, GraywolfSurvival.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

DNES - 17:07Domáce

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom.

Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

DNES - 16:29Domáce

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Zábojník: Ak išlo o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte

Zábojník: Ak išlo o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte

DNES - 16:27Domáce

Ak išlo po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku.

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie

DNES - 16:16Domáce

Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie.

Igor Matovič praje premiérovi skoré uzdravenie

Igor Matovič praje premiérovi skoré uzdravenie

DNES - 15:58Domáce

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) skoré uzdravenie.